Večer s porabskimi Slovenci


Avtor: U.S. Datum: 2643 dni nazaj.


Ob dnevu maternega jezika je bila sinoči, 21. februarja 2017, v Cankarjevem domu v Ljubljani prireditev z naslovom Uspavanke slovenskih mater na Madžarskem. Večer bo potekal v soorganizaciji Društva slovenskih pisateljev in Cankarjevega doma.

Publicist in literarni zgodovinar Franci Pust, ki je večer povezoval, je za oddajo Radia Ognjišče Slovencem po svetu in domovini pojasnil, da gre ima naslov večera preneseni pomen: "Gre za usihanje slovenskega jezika v Porabju v sodobnem času, na proces, ko so uspavanke slovenskih matere in očetov v Porabju vse redkejše in tišje." Z dogodkom želijo opozoriti na to situacijo in tako pri njem sodelujejo tisti, ki razmere zelo dobro poznajo.

Gostje so bili: Erika Köleš Kiss, ki je zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu, pesnik Dušan Mukič, dr. Katalin (Katarina) Munda Hirnök, ki je raziskovalka na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani in Marijana Sukič, ki je urednica tednika Porabje.

Udeleženci so spregovorili o problematiki Slovencev na Madžarskem. Ohranjanje maternega jezika - v primeru porabskih Slovencev gre tako za knjižno slovenščino kot za narečje - je pomembno, saj je to temelj identitete.

Matjaž Merljak, Radio Ognjišče


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo