Vlada sprejela sklep o ustanovitvi Slovenskega kulturnega centra v Berlinu


Avtor: slovenci Datum: 2966 dni nazaj.


Vlada je danes sprejela sklep, da se z namenom enotne promocije slovenske kulture in umetniške ustvarjalnosti v Berlinu ustanovi slovenski kulturni center. Ta bo pod nazivom Slovenski kulturni center Berlin deloval v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu. Kulturni center naj bi začel delovati 15. aprila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na ministrstvu za kulturo so za STA povedali, da zaenkrat še ni znano, kdo bo Slovenski kulturni center Berlin vodil.

Vlada je predlog o ustanovitvi Slovenskega kulturnega centra v Berlinu, ki bi deloval po zgledu dunajske Skice, prvič obravnavala novembra lani, a je bila razprava začasno prekinjena.

Na ministrstvu za kulturo so v začetku decembra za STA povedali, da bodo vse podrobnosti o njegovem delovanju, od organizacije in stroškov delovanja do postopka imenovanja njegovega vodje ter nadzora, določene v posebnem dogovoru med ministrstvom za kulturo in ministrstvom za zunanje zadeve.

Kot so pojasnili, je okvirna ocena stroškov, potrebnih za ustanovitev in delovanje centra 215.000 evrov v letu 2016 in 207.000 evrov v letu 2017.

Ministrstvo sicer z ustanavljanjem drugega tovrstnega slovenskega središča v mednarodnem prostoru zasleduje nacionalni program za kulturo 2014-2017. Da bi izboljšalo prepoznavnost Slovenije in slovenske kulture v svetu, želi postopno vzpostaviti učinkovito mrežo kulturnih središč, ki bodo enakovredni partner že uveljavljenim tujim nacionalnim kulturnim centrom pri uresničevanju skupnih projektov.

Ob tem, da se Slovenija poteguje za častno gostjo na mednarodnem Frankfurtskem knjižnem sejmu v letu 2020 ali letu 2021, so se za umestitev centra v nemško govoreči kulturni prostor odločili tudi zaradi dejstva, da je Berlin eno izmed najpomembnejših evropskih središč kulturnega življenja.

Besedilo: STA

Fotografija: Wikimedia


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo