Zgodovinska bomba v Šentjakobu v Rožu


Avtor: U.S. Datum: 1742 dni nazaj.


Vsebina oddaje Sotočja, objavljene 30. aprila 2018 na 1. programu Radia Slovenija:

foto: Walter Polesnik

Z znanim koroškim slovenskim režiserjem Marjanom Štikarjem se odpravimo v Šentjakob, kjer na poseben način obeležujejo tako 80. obletnico priključitve Avstrije Tretjemu rajhu kot tudi dogajanje med drugo svetovno vojno. Odkrili so tudi zgodovinsko bombo. Nemci so popisali in premerili več kot 3.200 domačinov. Več v tokratni oddaji.

Ustavimo se v Rižarni, kjer so minuli teden praznovali Dan spomina na osvoboditev izpod fašizma in nacizma. Gostimo Nežo Kravos in Martino Šolc. Rojakinji iz Italije sta med letošnjimi dobitniki nagrad in priznanj za doktorska, magistrska in diplomska dela na temo zamejstva na natečaju, ki ga razpisuje Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Prva je dobila prvo nagrado za idejni načrt arhitekturne obnove in dozidave Narodnega doma pri Svetem Ivanu v Trstu, druga pa posebno priznanje za diplomsko nalogo, v kateri je razvila učno metodo za lažje učenje slovenskega jezika v vrtcih v Italiji.

Pogovarjamo se tudi z mlado rojakinjo s Cresa Stino Jurkota Rebrović, ki načrtuje študij varstvene biologije na Univerzi na Primorskem.

Pridružimo se rojakom v Porabju, ki so se z – Občutkom za veter – priključili festivalu širjenja bralne kulture – Slovenskim dnevom knjige.

Oddajo lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo