“Življenje v tujini ni lahko!”


Avtor: U.S. Datum: 2589 dni nazaj.


Na Radiu Koper se vsak četrtek pogovarjamo s Primorci, ki živijo v tujini. Razkrivajo nam zanimivosti države in kraja, v katerem živijo. Teja Kocjančič iz Trušk pri Kopru je se je najprej odselila v London.

Kako se je pravzaprav zgodilo, da si zamenjala Truške za tujino? Zakaj si se odločila za ta korak?

"Če sem čisto iskrena, se ne spomnim točno, kaj je bila kaplja čez rob, ampak vem, da nisem bila več pripravljena opravljati del, ki me ne veselijo. Vsako študentsko delo me je nečesa naučilo, ampak mi je bilo hitro jasno, da tudi redna zaposlitev ne bo prinesla več odgovornosti kot študentska dela ... Spomnim se, da sem se nekega dne odločila, da poskusim najti delo v Londonu in dva tedna pozneje sem že bila v Londonu. In to kot brezdomka. Mislim, da tega še nisem delila z domačimi, tako da bo ta informacija zanje najbrž presenečenje."

Kaj si tam počela in kako dolgo si tam vztrajala?

"Ker sem potrebovala denar, sem najprej dva meseca delala v lokalu, čez božične praznike sem se vrnila domov, nato pa sem šla spet nazaj v London, kjer sem čuvala nekega fantka. Med tem sem se učila programiranja in nekaj mesecev pozneje sem dobila svojo prvo službo kot programer. In od tam je šlo samo navzgor. Vsaka služba je bila nova izkušnja, iz katere sem res veliko odnesla. Vedno sem delala v start upih. Mislim, da sem bila v Londonu nekaj več kot štiri leta."

Kje si trenutno, kaj počneš tam?

"Trenutno sem v Amsterdamu, kamor sem se preselila pred petimi meseci. Delam za start up, ki se ukvarja z izobraževanjem. Iskreno povedano, nimam pojma, kako prevesti to, kar počnem. V angleščini je to "growth hacking". Kolegica mi je predlagala, naj povem, da izobražujem ljudi o novodobnem marketingu."

Kaj morajo ljudje razčistiti pri sebi, preden se odpravijo v tujino za poslovnimi priložnostmi?

"Najprej naj se prepričajo, ali je tujina prava izbira in ali so v Sloveniji res izrabili vse možnosti. Življenje v tujini ni lahko, še posebej, če se seliš sam. Ko se res prepričaš, da je selitev prava odločitev, moraš imeti v glavi državo, v katero bi se radi preselil. Vsak narod ima svoje navade, če se hitro privadiš na okolico, potem to ni problem. Nekateri narodi so bolj zaprtega tipa, v nekaterih državah so zelo odprti in prijazni. Načeloma pa se moraš pošteno prilagoditi in verjamem, da to ni za vsakega …"

Kako vidiš zdaj, z razdalje, Slovenijo, tukajšnji način življenja? Pa Slovence, naš način dojemanja življenja, sveta, nas vidiš zdaj drugače?

"Slovenci se ne zavedamo, kaj imamo, ne vem, kako naj to sporočim, ampak ko bi se vsaj nehali pritoževati in bili hvaležni za to, kar imamo! V tujini res ni lahko. Saj vem, tudi pri nas ni vedno najlažje, ampak vedno pogosteje, ob vsaki vrnitvi domov vidim, da si radi ustvarjamo namišljene probleme: zakaj ima moj šef višjo plačo, kako ima sosed lahko nov avto?"

Anita Urbančič, Radio Koper

Intervju v celoti lahko preberete ali poslušate tukaj.

Teja Kocjančič

Teja Kocjančič. Foto: osebni arhiv Teje Kocjančič


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo