Predbožična prireditev v Prezidu


Avtor: U.S. Datum: 2320 dni nazaj.


V soboto, 16. decembra 2017, je  Združenje (Udruga) Trbuhovca iz Prezida, obmejnega kraja na Hrvaškem, pripravilo inovativni kulinarični dogodek – pripravljali so božični kruh "župnik" oziroma "poprtnik". Dogodek so izvedli v okviru projekta Uživam Tradicijo, ki je sofinanciran iz Sosedskega programa INTERREG V-A-SI-HR.

Delavnica peke tradicionalnega božičnega kruha.

Delavnica peke tradicionalnega božičnega kruha.

Dopoldne so organizirali delavnico peke tradicionalnega božičnega kruha, ki so ga v teh krajih in v bližnjih krajih na slovenski strani pekli na božični večer in ga blagoslovili na vse tri svete večere. Kruh so gospodinje iz Prezida že zjutraj nosile na mednarodno razstavo. Na razstavi so sodelovale gospodinje iz Loške doline in Babnega polja, gospodinje iz Loškega potoka, gospodinje iz Cerknice in gospodinje iz Sodražice ter domače gospodinje iz Prezida. Na razstavo so svoje še tople izdelke postavile tudi udeleženke kulinarične delavnice. Samo delavnico peke kruha je vodila gospa Dragica Ožbolt iz Prezida, ki delila svoje znanje z udeleženci delavnice. Kruh se je pekel v okroglih pekačih in se je okrasil z kitkami in ptičkami. Ves čas je bil na ogled dostopen film “Poprtnik iz velikolaških krajev in Dobrepolja” in potujoča razstava “Poprtnik ali župnek” ter pano “Poprtnik v Velikih Laščah in Dobrepolju”.

Razstava tradicionalnega božičnega kruha

Razstava tradicionalnega božičnega kruha

Dogodka se je udeležilo več Parnasovih prostovoljk in praktikantk, med udeleženci pa sta bila tudi predstavnika še dveh partnerjev, Marko Trupković iz Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje s Hrvaške in Helena Jurše Rogelj z Grma - šolskega centra biotehnike in gostinstva iz Novega mesta. V kulturnem programu so sodelovale nosilke dediščine iz Loškega Potoka (članice DU Loški Potok oz. skupina Povasjenke). O župneku iz Loške doline je spregovorila Ana Zakrajšek, o potoškem župneku Anica Car, o prezidskem pa Milka Ožbolt, nato pa je Mato Berišić, župnik iz Prezida spregovoril o vrednotah kruha in blagoslovil razstavljeni kruh. Prireditve sta se udeležila tudi Zoran Ožbolt, predsednik KIS Gorski Kotar, in Damijan Malnar, predsednik Slovenskega kulturnega društva Gorski Kotar iz Tršća. Razstavo in program so popestrile Povasjenke iz Loškega potoka z ljudsko pesmijo in kratko predstavo.

Nastop učencev dopolnilnega pouka slovenščine in kulture ter prihod Božička

Nastop učencev dopolnilnega pouka slovenščine in kulture ter prihod Božička

Popoldne so organizirali še ustvarjalne delavnice za otroke, na katerih so pod vodstvom učiteljice dopolnilnega pouka slovenščine Mirjane Žagar izdelovali različne božične okrase za smreko. Delavnic se je udeležilo več kot 20 otrok. Program se je zaključil s predstavo in božičnimi pesmimi, ki so jih izvedli učenci dopolnilnega pouka slovenščine in s prihodom Božička, ki je prisotnim otrokom razdelil darila.

Mirjana Žagar


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo