Vrnitev kot znamenje krize na levici


Avtor: U.S. Datum: 2264 dni nazaj.


Riccardo Illy se po desetih letih vrača v italijansko politiko kot kandidat za rimski senat.

Predsednik skupine Illy, ki se v Trstu že desetletja ukvarja s proizvodnjo kave, je leta 2008 po relativno uspešnem vodenju Furlanije - Julijske krajine (FJK) doživel poraz na deželnih volitvah in se tako rekoč čez noč umaknil iz političnega življenja.

Riccardo Illy med italijanskim poslovnim forumom leta 2016.

Riccardo Illy med italijanskim poslovnim forumom leta 2016. Foto: Blaž Samec

Zavetje je našel v družinskem podjetju, ki ga je v poznejših letih močno razširil. Od takrat se je le občasno pojavil v javnosti in večkrat nakazal, da je končal politično življenje.

Odločitev Riccarda Illyja, da bo kandidiral za senatorja na marčevskih parlamentarnih volitvah v Italiji, ni bila samoumevna. Najavil jo je le nekaj dni po tem, ko ga je italijansko računsko sodišče oprostilo krivde v zvezi z obtožbami o nepravilnostih pri prodaji nekdanje kasarne finančne straže v Trbižu leta 2004. Preiskava je dolgo omejevala Illyjeve politične ambicije, je za Delo pojasnil Igor Kocijančič, nekdanji deželni poslanec v FJK, danes pa predsednik deželnega sveta Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Verjetno tako dolgo, da so mnogi volivci že pozabili, kakšen je bil kot politik.

Kocijančič je bil leta 2003 z Illyjem, ki je pred tem služil mandat kot poslanec v italijanskem parlamentu, izvoljen v deželni parlament. Čeprav iz različnih strank, sta bila del zmagovalne levosredinske večine, ki je nadaljnjih pet let vladala deželi FJK. Prepričan je, da njegovo ime marsikoga še vedno pritegne. "Živimo v času in družbi, kjer je uspeti pomembnejše od biti. Vprašanje pa je, kako zelo se ljudje spominjajo in kakšen spomin hranijo na politične dejavnike, ki so zaznamovali konec njegovega mandata."

Celoten članek je objavljen v časopisu Delo.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo