Furlani jezni na RAI


Avtor: U.S. Datum: 1915 dni nazaj.


Ponovna zahteva po uvedbi TV oddaj v furlanskem jeziku

Župani furlanskih občin bodo kazensko ovadili javno radiotelevizijsko ustanovo RAI, če ne bo v najkrajšem času uvedla televizijskih sporedov v furlanskem jeziku.

Župani furlanskih občin. Vir: Primorski dnevnik

To je na novinarski konferenci županov napovedal predsednik deželne skupščine za furlansko jezikovno skupnost Diego Navarria, ki ga je na srečanju z novinarji spremljalo dvajset županov, sam pa je tudi župan. Navarrii in kolegom se zdi popolnoma nesprejemljivo, da RAI ne spoštuje obstoječe državne in deželne zakonodaje glede furlanskih televizijskih oddaj, odgovornost za to pa nosijo tudi pristojna državna telesa.

Navarrii se zdi prav, da slovenska manjšina uživa pravice tudi na področju javnega radijskega in televizijskega informiranja, enake pravice pa bi morala uživati tudi furlanska jezikovna skupnost v Furlaniji Julijski krajini. Da je treba zadevo čim prej primerno rešiti je prepričana tudi slovenska senatorka Demokratske stranke Tatjana Rojc, ki je, kot je poudaril Navarria, pripravljena na soočenje ne samo s predstavniki Furlanov, temveč tudi z zastopniki RAI in za to poklicanih državnih ustanov.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo