Pišem, berem, rišem


Avtor: slovenci Datum: 2702 dni nazaj.


V šolskem letu 2015/2016 se je v SKS France Prešern Niš začel in končal prvi ciklus projekta  Pišem, berem, rišem. Cilj ptrojekta je širša mediska prezentacija dopolnilnega poka slovenščine v Srbiji in vzpodbujanje kreativnega izražanja učencev in medsebojno komunikacijo. Sodelovlke pri projektu so bile učiteljice Tatjana Bukvič, Rut Zlobec in Milena Spremo.

projekt

V prvem ciklusu projekta sta učiteljici Tatjana Bukvič in Milena Spremo in učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture pripravili literarne in likovne prispevke na temo pomlad, ki smo jih natisnili v katalogu projekta, in ga predstavili širši javnosti 5. novebra na kvizu v Nišu Koliko poznamo našo Slovenijo. Igralec Pavle Ravnohrib je ob tej priložnosti ljubeznivo prebral nekaj prispevkov učencev, za kar se mu iskreno zahvaljujem.

Odprli smo spletno stran, ki spremlja projekt, www.pouk.org.rs. V njej so tudi predstavljene nekatere aktivnosti pri pouku slovenščine. Pri tem delu projekta so sodelovali tudi učenci učiteljice Rut Zlobec. Kot avtor projekta sem zelo zadovoljen, saj je cilj projekta popolnoma uresničen. Projekt se bo nadaljeval v novem šolskem letu z drugimi temami, vsi dosežki učencev bodo dostopni v novem katalogu in na spletni strani, ki spremlja projekt.

Prepuščam Vam v branje besedila in uživanje ob risbah, s katerimi so naši učenci doživeto opisali pomlad in lepo ilustrirali svoje misli ob njej. Upam, da boste tudi vi, obiskovalci spletne strani, prav tako navdušeni nad videnim, kot smo pripravljalci in ustvarjalci tega projekta.

Zahvaljujem se za finančno podporo Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vir: Ljubiša Žabar, avtor projekta

pavle

Mnenja:

Na pobudo člana SKS France Prešeren iz Niša, g. Ljubiše Žabarja, ki je osmislil projekt PIŠEM, BEREM, RIŠEM,  smo pri dop. pouku slovenskega jezika v Srbiji z učenci spoznavali in ustvarjali na temo pomlad. Za začetek so učenci preko literarnih in neliterarnih besedil spoznavali značilnosti pomladi: prvo cvetje, gozdne živali, hrepenenje, ljubezen. O pomladi so brali, poslušali in gledali video posnetke ter prepevali. Glede na  jezikovno zmožnost so v nadaljevanju ustvarjali. Najmlajši so risali in modelirali, najstniki razmišljali in pisali. Vsi pa smo se ob delu učili in zabavali. V veliko veselje nam je, da je projekt dobil končno podobo v kvalitetnem katalogu, ki ga lahko ponosno pokažemo staršem in prijateljem.

Tatjana Bukvič, učiteljica

Hvaležna sem gospodu Ljubiši Žabarju iz SKS France Prešeren v Nišu, ker učencem omogoča, da sodelujejo pri ustvarjanju zbirnika izdelkov in utrinkov z dop. pouka slovenščine in dejavnsoti ob pouku v Srbiji. Letos je projekt BEREM, PIŠEM, RIŠEM stekel prvič in pomlad je kar prehitro zdrsnila mimo nas.  Je pa na spletni strain projekta nekaj naših pomladnih utrinkov – pustne maske, s katerimi smo se poslovili od zime, čestitka ob dnevu žena, velikonočni šopki …Verjamem, da bo projekt še bolj povezal učence dop. pouka slovenščine v Srbiji, jih spodbujal k učenju slovenščine in k sodelovanju pri različnih dejavnosti ob njem. Morda bo navdušil starše in otroke, ki pouka še ne obiskujejo, da se nam pridružijo.

Rut Zlobec, učiteljica


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo