Bazovica 2017: pesmi, recitali, govori in zbornik


Avtor: U.S. Datum: 2279 dni nazaj.


Še natanko en teden nas loči od osrednje spominske slovesnosti, na kateri bodo počastili spomin na štiri ustreljene junake na gmajni pri Bazovici (leta 1930). Tako kot veleva tradicija, bosta nedeljsko prireditev zaznamovala dva dogodka: spominski planinski pohod in proslava pri spomeniku v Bazovici. Pohod bo priredil planinski odsek športnega združenja Sloga v sodelovanju z SPDT in SK Devin, na popoldanski slovesnosti pa bosta kot slavnostna gosta nastopila predsednik izvršilnega odbora Italijanske unije Maurizio Tremul in publicist in šolnik Aldo Rupel. Odbor za proslavo bazoviških junakov je pripravil tudi niz spremljevalnih prireditev, ki se bodo začele v sredo, 6. septembra, na dan torej, ko so fašisti usmrtili Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša.

Predstavitev programa v Narodnem domu (FotoDamj@n)

Predstavitev programa v Narodnem domu (FotoDamj@n)

Podrobnosti letošnje spominske svečanosti je na novinarski konferenci v Narodnem domu predstavil predsednik organizacijskega odbora Milan Pahor, ki je uvodoma opozoril, da se bodo letos spomnili dveh okroglih obletnic: 90-letnice ustanovitve tajne protifašistične organizacije Borba in 90-letnice ustanovitve narodno radikalnega gibanja TIGR. Uradno se bo program začel v sredo, 6. septembra, z recitalom mladih Kluba TIGR in mladih Dramskega društva Jaka Štoka s Proseka. Glas mladih bo ob spomeniku padlim junakom v Bazovici zazvenel točno ob 6.43, ob uri torej, ko so fašisti usmrtili četverico primorskih domoljubov in protifašistov.

Med spremljevalne dogodke spada predstavitev zbornika TIGR v zgodovini in zgodovinopisju, ki ga je v sklopu zbirke Vpogledi 17 izdal ljubljanski Inštitut za novejšo zgodovino. Publikacijo bodo v Tržaškem knjižnem središču predstavili v četrtek, 7. septembra (ob 18. uri).

Osrednja spominska slovesnost letošnje Bazovice 2017 bo v nedeljo, 10. septembra (ob 15. uri). Pri spomeniku na gmajni pri Bazovici bodo položili vence, zbrane bo pozdravil predsednik Odbora za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu Milan Pahor, osrednja govornika na proslavi pa bosta predsednik izvršilnega odbora Italijanske unije Maurizio Tremul in publicist ter šolnik Aldo Rupel. Kulturni program bodo oblikovali pevke in pevci Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pino Tomažič pod taktirko Pije Cah.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo