Borut Pahor z redom za zasluge odlikoval tržaškega literata in gledališčnika Miroslava Košuto


Avtor: U.S. Datum: 3172 dni nazaj.


Miroslav Košuta, ki je odlikovanje prejel za prispevek h gledališkemu življenju na Tržaškem in ustvarjalni opus, je, kot piše v obrazložitvi, ena osrednjih osebnosti kulturnega življenja na Tržaškem. Uveljavljeni literat je iz Slovenskega stalnega gledališča v Trstu znal narediti odprt oder. Pod njegovim vodstvom je gledališče postalo most med slovensko in italijansko gledališko umetnostjo.

Košuta priznanje sprejema z mislijo na ustanovitelje, ki jih je požig Narodnega doma razgnal, in na partizansko skupino, ki jim je maja 1945 z osvoboditelji vrnila v Trst umetniško besedo na slovenski oder. Obenem ga razume tudi kot podporo tržaškemu gledališču in vsem slovenskim gledališčem.

Poleg Miroslava Košute je predsednik republike Borut Pahor danes v predsedniški palači z redom za zasluge odlikoval mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Medaljo za zasluge pa je namenil pevki in pravljičarki Ljobi Jenče in striparju Tomažu Lavriču.

VIR: STA

12244598_10153814615177859_5480720507851056458_o (1)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo