Društvo Slovencev “Vida Matjan” Podgorica, Črna Gora


Avtor: slovenci Datum: 2737 dni nazaj.


Podgorica - Društvo “Vida Matjan” Podgorica spada med najmlajša slovenska društva v tujini saj je bilo ustanovljeno 22. januarja 2010 na pobudo posameznikov s slovenskimi koreninami. Prostore imajo v podgoriškem naselju Blok 5 v ulici Đoka Miraševića 19a, kjer se dobivajo vsak teden ob torkih in četrtkih zvečer. V društvu ocenjujejo, da v Črni Gori živi okoli 500 Slovencev, morda tudi več, saj je asimilacija zelo intenzivna.

Članovi udruženja Slovenaca u Podgorici

Nekaj članov slovenskega društva, ki deluje v Podgorici.

Društvo se je poimenovalo po Vidi Matjan, znani Slovenki, ki je delala in ustvarjala v Črni Gori. Ženska z velike delovne energije je bila ustanoviteljica prve povojne glasbene šole v Kotorju. Njena dela in ime so ostala kot odtis njenega časa v Kotorju, je povedal Igor Kralj, predsednik društva.

Društvo je nestrankarsko, nevladno in neprofitno, katerega namen je razvijanje, poglabljanje in ustvarjanje vzajemnih vezi Slovencev in njihovih potomcev v Črni Gori. Združevanje članov in simpatizerjev ima cilj spoznavanja kulture, zgodovine, narave in sodelovanja z Slovenijo. Društvo ima že 150 članov, ki se družijo v treh sekcijah; kulturno-jezikovni, športni in turistični. Sodelovanje z Veleposlaništvom Slovenije v Podgorici je zelo tesno in intenzivno.

Društvo je od februarja do maja 2016 organiziralo tudi pouk slovenščine za 20 članov, prostore so jim velikodušno posodili v katoliški cerkvi v Podgorici, pouk pa je vodil gospod Nikolle Berishaj.  Med obiskom predsednika Društva Slovencev Logarska dolina iz Pančeva, Josipom Vebrom, pa so se dogovorili tudi za sodelovanje na pripravi monografije o Slovencih v Črni Gori.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo