Iz leta v leto nižje število otrok v prvih razredih osnovne šole


Avtor: U.S. Datum: 1869 dni nazaj.


Zbrani podatki o vpisih v prve letnike osnovne šole so na Tržaškem pokazali že tri leta trajajoč negativen trend

Opazovanje nihanja števila vpisov v prve razrede osnovne šole s slovenskim učnim jezikom na Tržaškem v zadnjem desetletju kaže zanimive trende. Iz sosednjega grafikona je mogoče razbrati, da se je število osnovnošolske populacije v prvih razredih vrnilo na točko, na kateri smo bili pred desetletjem.

Če bo namreč v bližajočem se šolskem letu 2019/2020 v prvošolskih klopeh sedelo 164 učenk in učencev, je bilo v šolskem letu 2009/2010 v prve razrede osnovnih šol s slovenskim učnim jezikom na Tržaškem vpisanih 166 učencev. Število vpisanih se je leto zatem, v šolskem letu 2010/2011, povzpelo na 195, sledil pa je strm padec, saj je sledeče leto v prvošolske klopi sedlo »le« 153 učencev. Zbrani podatki kažejo, da število vpisov v prve razrede osnovne šole že tri leta zapored pada.

Ob opisu splošne slike osnovnošolske populacije v prvih razredih šol s slovenskim učnim jezikom smo opravili še pregled podatkov o vpisih v prve letnike na posameznih osnovnih šolah.

Jaruška Majovski,

Primorski dnevnik (celoten članek je objavljen v tiskani izdaji)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo