Koncert slovenske etno glasbe v Pančevu


Avtor: U.S. Datum: 1910 dni nazaj.


V okviru zanimivega multimedijskega projekta MOST KAKOr KAMEN KOST, ki si ga je zamislila slovenska umetnica Ljuba Jenče iz Cerknice, navdih zanj pa je našla v tradicionalni glasbi Bele krajine, je bil v četrtek, 22. novembra 2018, koncert slovenske etno glasbe na odru Kulturnega centra v Pančevu. Ob tej priliki so nastopili avtorka programa Ljuba Jenče (glas in gong), Svetlana Spajić (glavni vokal), Jure Goručan (klavir), koproducent Boris Kovač (saksofon, flavta). V projektu sta sodelovala tudi Jasna Hribernik in Marko Terseglav (zadolžena za video in terenski material). Med številnimi Pančevci so koncertu prisostvovali tudi člani Združenja Slovencev "Logarska dolina", ki niso skrivali zadovoljstva, da so imeli priložnost ogledati si izredno zanimiv program v svojem mestu.

Na jugovzhodu Slovenije, na Dolenjskem, v najstarejših plasteh kulturne dediščine živi zadnja generacija prebivalstva, ki je do današnjih dni ohranila starodavne pesmi in rituale. Ob belokranjskih oziroma slovenskih pesmih so se ohranile tudi uskoške pesmi - pesmi prebežnikov iz Srbije, Dalmacije, Črne Gore in drugih krajev, ki so se v 15. in 16. stoletju bežeč pred Turki naselili v Beli krajini. Cilj tega umetniškega sodelovanja je, da na sodoben glasben in multimedijski način predstavi del dediščine tega območja Slovenije v eni izmed držav, od koder so ljudje nekdaj pribežali, in s tem izrazi spoštovanje ter skrb za skupno duhovno kulturo, še posebej v kontekstu razumevanja današnjih migracij narodov in identitete.

Program MOST KAKOr KAMEN KOST temelji na prijateljstvu in duhovni bližini. Kot je opazil koproducent programa Boris Kovač, je vsaka etno glasba svet zase in hkrati je univerzalna, saj izvira iz človekove duhovne kulture, ki je vsem skupna. V moderni dobi, ko družbene okoliščine niso niti malo naklonjene negovanju kulturne dediščine, je sodobno oživljanje tradicije edina avtentična pot k tej duhovni univerzalnosti. Ta projekt je primer takega srečanja tradicionalnega in sodobnega - spaja etno glasbo s klasičnimi in jazz elementi, presegajoč vse standardizirane meje kategorij in predsodke.

Projekt je nastal ob Evropskem letu kulturne dediščine leta 2018 pod pokroviteljstvom Ministrstva Republike Slovenije za kulturo. Občinstvu so ga predstavili v Srbiji - v Subotici, Pančevu in Beogradu.

Josip Weber,

Združenje Slovencev Logarska dolina Pančevo


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo