Literarni večer z Ivom Svetina v Rusiji


Avtor: slovenci Datum: 2978 dni nazaj.


V počastitev praznika kulture je Veleposlaništvo republike Slovenije v Moskvi, v sodelovanju s Centrom knjige na Vseruski knjižnici za tujo književnost Rudomino, organiziralo literarni večer s slovenskim pesnikom, pisateljem, dramaturgom in predsednikom Društva slovenskih pisateljev Ivom Svetino. Veleposlanik republike Slovenije Primož Šeligo, ki je dogodek otvoril, je ob tem poudaril, da smo Slovenci narod, ki na državni ravni praznuje praznik, posvečen kulturi in velikemu pesniku Francetu Prešernu. Zavedamo se, da nas morda brez naše kulture sploh ne bi bilo več. Ob tem se spominjamo dogodkov, ki so nas zaznamovali kot narod, spominjamo se prvih knjig in zapisov. Kultura in slovenski jezik sta nas zaznamovali kot narod, na to smo lahko ponosni in to moramo vzdrževati in prenašati iz roda v rod.

csm_svetina_cdba16fd67

Posebni predstavnik predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina za mednarodno kulturno sodelovanje na ruskem zunanjem ministrstvu Mihail  Švidkoj je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavil, da je Slovenija zaradi svoje geografske lege, na stičišču različnih kultur zahodnega in slovanskega sveta, akumulirala prednosti ene in druge. Tudi v okviru nekdanje skupne države je bila samosvoja in med drugim tudi skozi materin jezik utrjevala svoje kulturne vrednote. Ustvarjalno delo pesnika Franceta Prešerna pa ji je odprlo vrata literarnega kluba svetovnega pomena, kar dokazuje moč in včasih prednost prizadevanj na kulturnem področju pred drugimi sferami.

Evgenij Rezničenko, izvršilni direktor Inštituta prevodov Rudomino je poudaril pomen poezije kot univerzalnega sprevodnika plemenitih idej in duhovnih vzponov človeštva, ki naj bi nam še naprej nakazovala čustveno pot do izpopolnjevanja sveta.

Na koncu je slavnostni gost večera Ivo Svetina, ki je udeležencem prebral pet svojih pesmi, posvečenih ljubezni, izpostavil pomen Prešernove poezije, ki predstavlja svetovni vrhunec. Prešeren se je v zelo kratkem časovnem obdobju uvrstil na Olimp in sicer v okviru raznovrstnega pesniškega žanra, ki ga sestavljajo gazele, epi, soneti, skratka tradicije Evrope in vzhoda.

Besedilo in slika: MZZ


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo