Louis Adamič, Slovenec, ki kljubuje času


Avtor: U.S. Datum: 2311 dni nazaj.


Vsebina oddaje Slovencem po svetu, objavljene 23. marca 2018 na 1. programu Radia Slovenija:

Te dni je na obisku v Sloveniji prof. dr. Duncan Haldane, teoretski fizik in Nobelov nagrajenec za fiziko leta 2016. Njegova mama je bila Ljudmila Renko, Slovenka iz Borovelj na avstrijskem Koroškem. Vseskozi je ohranjala vezi in zavest o koreninah, ki so pomembne tudi za prof. Haldana. V pogovoru z Mojco Delač je spregovoril o kvantni mehaniki, prihodnosti znanosti, pa o otroštvu, starših, starih starših, zavesti o slovenskih koreninah in tudi o tem, kako je kot najstnik štopal po Jugoslaviji.

Posvetili smo se velikemu Slovencu Louisu Adamiču, ki bi prav danes praznoval 120 let. Slovenski izseljenski pisatelj, neutrudni borec za pravico in mir, je svoje življenje in delo posvetil družbenim, kulturnim in socialnim vprašanjem obeh domovin – Slovenije in ZDA. Spomin na prodornega pisatelja in političnega aktivista v teh dneh med drugim obuja tudi razstava v Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljani, povezana v projekt Iz mnogih dežel. Pred odprtjem razstave smo se o Louisu Adamiču in njegovem delu pogovarjali z enim izmed avtorjev razstave Aljošo Pelhanom z oddelka za vsebinsko obdelavo Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

Strokovnjaki različnih področij so pozornost med drugim namenjali tudi Adamičevi sledi v zgodovini in politiki. Dr. Rozina Švent je osvetlila lik Luisa Adamiča kot človeka dveh domovin.

Razprava na Konferenci ob 120. obletnici rojstva Luisa Adamiča je tekla tudi o multikulturalizmu, razrednem boju in recepciji Adamičevih del. Dr. Karmen Medica s Primorske univerze je predstavila migracije in multikulturalizem v luči pionirskega dela Luisa Adamiča. Pred mikrofon jo je povabila Lili Brunec.

Še nekaj kratkih novic:

V ponedeljek, 26. marca 2018, bosta Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, in dr. Jure Leskovec, predsednik upravnega odbora Ameriško slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), podpisala memorandum o sodelovanju na področju povezovanja s Slovenci, ki živijo in delajo v Združenih državah Amerike, ter pogodbo o financiranju štipendijskega fonda ASEF za slovenske študente in raziskovalce v ZDA.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper načrtuje nakup novega bibliobusa, saj dozdajšnje vozilo potujoče knjižnice ne ustreza več knjižničnim normam. Bralcem na Južnem Primorskem bo na voljo že jeseni. Dozdajšnje vozilo potujoče knjižnice pa ne bo romalo na odpad. Knjižnica in koprska občina ga bosta v okviru projekta Koprski bibliobus za Slovence v Bosni in Hercegovini podarili Narodni in univerzitetni knjižnici Republike Srbske v Banjaluki. Bibliobus se bo ustavljal tudi na postajališčih med Slovenci, ki živijo na tem območju, združeni v Slovensko društvo Triglav Banjaluka.

Svetovni slovenski kongres pripravlja že 22. Tabor slovenskih otrok po svetu, ki bo letos potekal v bližini Kobarida v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Kavka med 28. julijem in 4. avgustom 2018. Prijave že sprejemajo na spletni strani www.slokongres.si.

Oddajo lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo