Na deželnih volitvah v FJK tudi številni Slovenci


Avtor: U.S. Datum: 2159 dni nazaj.


Za položaj predsednika Furlanije - Julijske krajine (FJK) se bo na deželnih volitvah 29. aprila potegovalo pet kandidatov, za 49 stolčkov deželnih poslancev pa kandidati 12 list, med njimi tudi stranke Slovenska skupnost (SSk). Med kandidati so na različnih listah tudi številni Slovenci, koliko jih bo izvoljenih, pa je odvisno od več dejavnikov.

Kot je danes za STA pojasnil sedanji deželni svetnik iz SSk Igor Gabrovec, so Slovenci prisotni na različnih listah. V nasprotju z ostalimi listami so na listi SSk izključno Slovenci, številni predstavniki slovenske manjšine pa kandidirajo tudi na listah italijanskih vsedržavnih strank.

Igor Gabrovec. Foto: Bor Slana / STA

"Volilni zakon omogoča olajšano izvolitev listi, ki je izraz slovenske narodne skupnosti," je dejal Gabrovec in dodal, da je na tokratnih deželnih volitvah v FJK edina taka lista SSk. "S tem, da je sklenila volilni dogovor v sklopu leve sredine, je dovolj, da zbere en odstotek vseh veljavnih oddanih glasov na deželni ravni. V tem primeru bi bili izvoljeni nosilci vseh list v sklopu leve sredine," je pojasnil. Tako je bilo tudi pred petimi in desetimi leti.

"Tudi letos smo potrdili volilno-programski dogovor z Demokratsko stranko in na osnovi tega dogovora lahko nastopamo samostojno in dosežemo izvolitev najmanj enega predstavnika z znižanim volilnim pragom," je dejal Gabrovec. Pojasnil je še, da sicer za stranke koalicije, ki zmaga, velja okoli 1,5-odstoten volilni prag, za stranke v poraženi koaliciji pa za slovenske liste težko dosegljiv 3,5-odstoten prag.

Možnosti predstavnikov slovenske manjšine za izvolitev za petletni mandat so odvisne tudi od volilne udeležbe. Če je nižja, je potrebnih manj glasov za izvolitev.

Poleg Gabrovca, ki je nosilec liste SSk, Primorski dnevnik med Slovenci, ki kandidirajo, omenja še drugega sedanjega svetnika iz vrst manjšine Stefana Ukmarja na listi Demokratske stranke. Na listi Open FVG sta po navedbah Primorskega dnevnika vidna kandidata Marino Marsič in Igor Komel, na listi Pakt za avtonomijo kandidira Franco Strain, za Ligo Danilo Slokar, na listi Občani za Bolzonella pa med drugim Maurizio Vidali.

Gabrovec tokrat kandidira tretjič in obenem zadnjič, saj volilna zakonodaja dovoljuje le tri zaporedne mandate. Na listi SSk je po njegovih besedah sicer več uglednih imen, med njimi pisatelj in častni predsednik SSk Boris Pahor, ki je s 104 leti tudi najstarejši kandidat na deželnih volitvah, dva župana, šolniki, podjetniki in drugi.

V volilni kampanji bo SSk po besedah Gabrovca izpostavila dosedanje dosežke tako za celotno skupnost kot še posebej za manjšino, med aktualnimi vprašanji pa se bo osredotočila na visoko brezposelnost mladih, vključevanje migrantov v družbo, gospodarski razvoj in perspektive za mlade.

Za naslednika predsednice FJK Debore Serracchiani iz Demokratske stranke se bodo potegovali štirje kandidati in ena kandidatka, zagovornica furlanskega jezika in kulture Isa Dorigo. Za položaj kandidirajo še sedanji podpredsednik deželne uprave Sergio Bolzonello kot predstavnik leve sredine, kandidat desne sredine Massimiliano Fedriga iz Lige, Alessandro Fraleoni Morgera iz populističnega Gibanja 5 zvezd ter Sergio Cecotti z liste Pakt za avtonomijo.

Italijanske parlamentarne volitve 4. marca so pokazale na veliko prednost desne sredine v FJK in če bi upoštevali to, bi verjetno zmagal Fedriga. A Gabrovec opozarja, da je običajno na lokalnih volitvah nižja volilna udeležba kot na parlamentarnih, argumenti pa so lokalni. Zato računa na "novo zgodbo, nov boj", tudi zato, ker se Bolzonello kot sedanji podpredsednik deželne uprave lahko pohvali z dobrimi rezultati.

"Volilna kampanja bo ostra, pot bo težka, borili pa se bomo, ne glede na prednost desne sredine na parlamentarnih volitvah," je sklenil Gabrovec.

STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo