Minister Gorazd Žmavc nagovoril vse prisotne na XV. Vseslovenskem srečanju v Državnem zboru.


Avtor: U.S. Datum: 3213 dni nazaj.


Drzavni-zbor_b

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je na povabilo Komisije Državnega zbora RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ob 10. uri udeležil XV. Vseslovenskega srečanja z naslovom »Slovenke in Slovenci v tujini za uspešno Slovenijo«.  Ob tej priložnosti je minister Žmavc vse prisotne nagovoril. Rojakom po svetu je poudaril,da so ključni člen pri ustvarjanju uspešne Slovenije. Urad se tega zaveda in zato je uspešno zaključil kar nekaj večjih projektov za slovenske narodne skupnosti v zamejstvu in po svetu.

Izrazil je veliko podporo naslovu tokratnega srečanja »Slovenke in Slovenci v tujini za uspešno Slovenijo«, ki je vseobsegajoč in usmerjen v prihodnost. Pomembno je najti skupne rešitve in skozi timsko delo ustvarjati vidne rezultate.

Ob tej priložnosti je minister poudaril tudi zadnji, najbolj odmeven projekt – Tržaško knjižno središče, katerega razstava je v avli Državnega zbora. Povedal je, da »Z odprtjem Tržaškega knjižnega središča je slovenska knjiga dobila svoj dom, slovenske zamejske založbe pa potrebno okno v mesto Trst in deželo Furlanijo-Julijsko krajino. Tržaško knjižno središče ni le knjigarna - ni le prostor, kjer se bodo odvijali kulturno-gospodarski dogodki - ni le center Slovenstva v središču Trsta -  Pomen Tržaškega knjižnega središča je tudi v tem, da je edinstven primer sodelovanja med Slovenijo in slovensko skupnostjo v zamejskem prostoru ter med slovenskimi združenji v Italiji«.

Poudaril je tudi intenzivno vključevanje mladih. Izpostavil je podpis sporazuma o študijsko-delovni izmenjavi mladih med Avstralijo in Slovenijo, ki ga je podpisal,  ob nedavnem obisku v Avstraliji v imenu slovenske vlade. »S tem smo naredili odločilne korake na poti k tesnejšemu povezovanju znanstvenikov, raziskovalcev, študentov, profesorjev in podjetnikov slovenskega rodu v Avstraliji, tako med seboj kot tudi s Slovenijo, je dejal ob koncu. Saj vse večja mobilnost mladih pomeni, da je kroženje znanja lahko izjemna pozitivna razvojna sila in zato je konceptualni premik iz »bega možganov« v »kroženje možganov« ena od prioritet Urada.  

Nedavno je Urad zato lansiral spletni portal slovenci.si, s katerim si je na novo zastavili projekt celovitega komuniciranja - slovenskih skupnosti v zamejstvu in po svetu med sabo, rojakov po svetu z matično domovino ter s slovensko javnostjo.

Ob zaključku je minister Žmavc vse prisotne povabil na peto tradicionalno srečanje vseh Slovencev za naslovom »Dobrodošli doma«, ki se bo odvijalo v soboto 4. julija 2015 na Ptuju. Ob bok srečanja se bo izvedla tudi seja Sveta za Slovence po svetu.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo