Mladi zamejci na prvem srečanju Mreže Alpe Jadran


Avtor: U.S. Datum: 2240 dni nazaj.


V Vrbi na Koroškem je bilo v petek, 25. maja 2018, prvo srečanje v okviru podjetniško usmerjenega izobraževalnega programa za mlade zamejce, poimenovanega Mreža Alpe Jadran. Dvodnevnega srečanja se je udeležilo okrog 30 mladih zamejcev iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Italije. Prvemu srečanju bodo sledila še srečanja v Trstu, Reki, Monoštru in nato še v Ljubljani.

Prvo srečanje v okviru podjetniško obarvanega izobraževalnega programa za mlade zamejce Mreža Alpe Jadran. Foto: Aljoša Rehar/STA

Program organizirajo Slovenska gospodarska zveza iz Celovca, Slovensko deželno gospodarsko združenje iz Trsta, Razvojna agencija Slovenska krajina iz Monoštra ter društvo za razvoj civilne družbe EU Korak iz Reke, ob podpori urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Organizatorji želijo s tem projektom doseči, da udeleženci bolje spoznajo skupno regijo in gospodarski prostor ter pridobijo dodatne poslovne kompetence in kontakte. Skupaj bodo pripravili štiri čezmejne regionalne projekte, zrele za prijavo na razpise evropskega programa čezmejnega sodelovanja Interreg.

Udeležence srečanja v Vrbi na Koroškem je uvodoma pozdravil vodja programskega sveta Mreže Alpe Jadran Feliks Wieser, ki je nato tudi predaval na temo globalizacije in regionalizacije.

"Mladi v regiji, v kateri živimo Slovenci, morate bolj sodelovati. Ne zato, ker bi si starejši to želeli, ampak zato da boste jutri v Evropi, v kateri se oblikujejo regije, sposobni poklicati nekoga na Madžarsko, v Italijo, Avstrijo, Hrvaško ali Slovenijo z idejo za produkt, startup, projekt," je mlade nagovoril Wieser.

"To je namen povezovanja, sodelovanja in organiziranosti. Če nismo organizirani, ne moremo uspeti," je še povedal in obenem izpostavil pomen spoštovanja svojega, slovenskega jezika in kulture." Pomembno je, da človek najprej spoštuje samega sebe, svojo kulturi, jezik; potem bo lahko samozavestni partner drugim v tem prostoru."

Na prvem srečanju so kot predavatelji oziroma voditelji aktivnosti nastopili še Peter Kovačič Peršin, Marian Wakounig, Vladimir Wakounig in Vito Bobek. Dogodek se je v soboto končal z okroglo mizo pod vodstvom Vlada Dimovskega in z naslovom Zakaj bi rad živel v regiji Alpe Jadran? Perspektive regije.

Srečanje v Vrbi na Koroškem je prvo v seriji srečanj v okviru programa Mreža Alpe Jadran. Naslednje je načrtovano za 15. in 16. junij v Trstu, temu pa bodo sledila še srečanja v Reki (7. in 8. september), Monoštru (5. in 6. oktober) in Ljubljani (26. oktober).

STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo