Na srečanju Slovencev iz sveta zahvale za njihovo prizadevanje ob osamosvojitvi


Avtor: slovenci Datum: 2710 dni nazaj.


Ljubljana - Na vseslovenskem srečanju v državnem zboru se je danes zbrala množica rojakov iz zamejstva in ostalega sveta. Nagovorila sta jih predsednik DZ Milan Brglez in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki sta ob 25-letnici slovenske samostojnosti poudarila pomen Slovencev po svetu pri mednarodnem priznanju Slovenije.

 IMG_5309

Predsednik DZ se je Slovencem, ki živijo v tujini, zahvalil za trud, ki so ga pred 25 leti vložili v prizadevanja za mednarodno priznanje. Brez njih in njihovih prijateljev bi bila Slovenija priznana kasneje, je na vseslovenskem srečanju, ki je potekalo že 16. leto zapored, dejal Brglez.

Po Brglezovih besedah pa je treba priznati, da v zadnjih 25 letih domovina ni bila najbolje upravljana. Ob tem je izrazil prepričanje, da je izgubljena leta mogoče nadoknaditi s trdim delom in vizijo.

Tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je opozoril na pomen njihovega prizadevanja za mednarodno priznanje Slovenije pred 25 leti. Glede ekonomske in migracijske krize, s katerima se sooča oziroma se je soočala Slovenija, pa je dejal, da se je slovenski narod v preteklih krizah znal obdržati in celo napredovati.

Predsednik komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak pa se je obrnil predvsem na mlade, ki živijo zunaj slovenskih meja. "Mladi, kot vemo, so polni idej, polni novih pogledov in tudi kritični opazovalci sedanjosti," je dejal Hršak, ki je prav tako spomnil na vlogo Slovencev v tujini pred 25 leti.

Tržaški Slovenec Martin Lissiach, ki je na srečanju spregovoril v imenu mlajše generacije Slovencev v tujini, je poudaril predvsem pomen enotnosti med Slovenci. Dejal je, da so se Tržačani kljub različnim svetovnonazorskim prepričanjem poenotili, kar pa bi morali storiti tudi v matični domovini. "Čas je, da po 25 letih ponovno vsi skupaj praznujemo različnost, enotno seveda," je izpostavil član deželnega vodstva Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ene od krovnih manjšinskih organizacij Slovencev v Italiji.

Tudi profesorica evropskega prava na dunajski univerzi Verica Trstenjak, ki v tujini nepretrgoma živi že več kot deset let, je pozvala k enotnosti med Slovenci. "Naj nas domovina združuje in ne razdvaja," je poudarila.

Opozorila je tudi na nekatere slabosti današnje Slovenije. Država potrebuje učinkovito sodstvo, javno upravo ter zdravstvo in socialo, je dejala. Slovenija pa po njenih besedah potrebuje tudi voditelje, ki bodo gledali na interes države in ne zgolj na lasten interes oziroma interes strank. Dodala je, da je življenje v Sloveniji kljub temu boljše kot pred 25 leti.

Danes se sicer začenja tudi tridnevni dogodek Dobrodošli doma 2016, ki je namenjen druženju Slovencev v zamejstvu in po svetu in ki ga organizira urad ministra Žmavca. Ob 25. obletnici samostojne Slovenije je častni pokrovitelj tega dogodka predsednik republike Borut Pahor.

Minister Žmavc bo zvečer skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem odprl tudi razstavo V obljubljeno deželo: Slovenke v ZDA, ki bo predstavila zgodovino preseljevanj in naselitvena območja, stanje v določenih slovenskih središčih danes in številne pomembne osebe v slovensko-ameriški zgodovini. V razstavni dvorani bodo predstavili tudi zgodbe nekaterih Slovenk v ZDA, so zapisali na spletni strani Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana, kjer bodo organizirali razstavo.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo