Odprtje razstave »Mini format – Moj kraj«


Avtor: U.S. Datum: 2938 dni nazaj.


Reško kulturno-prosvetno društvo Bazovica je gostilo odprtje razstave, nastale na podlagi mednarodnega fotografskega natečaja s ciljem tesnejšega sodelovanja med zamejskimi ustvarjalci.

8. septembra so v ljubljanski galeriji Kult3000 odprli razstavo »Mini format – Moj kraj«. Gre za končni izsledek projekta »Povezovanje slovenskega zamejskega kulturnega prostora« Kulturno-prosvetnega društva Bazovica na Reki, katerega osrednji namen je bila vzpostavitev foruma, na katerem udeleženci predstavijo svoj kraj in spoznavajo umetnike zamejskega prostora, kar posledično tudi spodbuja sodelovanje med njimi ter različnimi kulturnimi ustanovami.

Jedro projekta je bil razpis, na katerega so tako amaterji kot tudi profesionalci lahko prijavili svoja fotografska dela, in sicer v mini formatu na temo svojega kraja; slednji ne zajema zgolj geografskega in fizičnega prostora, temveč nosi tudi pomemben kulturološki, zgodovinski, naravni in čustven pomen. K sodelovanju so bili povabljeni foto klubi in skupine iz celotnega zamejskega prostora, v podobni obliki pa je projekt že potekal v letih 2012 in 2013. Na natečaj se je prijavilo petdeset fotografskih avtorjev z dvesto osemdesetimi fotografijami, selekcijo del za nagrade, diplome in pohvale pa je opravil priznani fotografski avtor Istog Žorž.

»Mini format – Moj kraj« je zastavljen kot potujoča razstava; do 21. septembra 2015 so fotografije na ogled v ljubljanski galeriji Kult3000, nato pa bo razstava potovala v prostore Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, v Italijo, Avstrijo, na Madžarsko in Hrvaško. Zmagovalec razstave, Pavao Toth s Hrvaške, je za nagrado prejel samostojno razstavo svojih del v prostorih Kulturno-prosvetnega društva Bazovica na Reki.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo