Odprtje spominske sobe Hermanu Potočniku Noordungu v Moskvi


Avtor: slovenci Datum: 2979 dni nazaj.


V prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi je 25. februarja 2016 potekala svečana otvoritev spominske sobe Hermanu Potočniku Noordungu. Razstavo sta otvorila veleposlanik Primož Šeligo in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak. Slavnostne otvoritve so se udeležili visoki predstavniki Ruske federacije, med njimi tudi Jurij Baturin, ruski kozmonavt.

csm_12778761_1326318914060575_3016853428397388895_o_65d8c2fad7

Veleposlanik Šeligo je ob tej priložnosti poudaril, da se po zaslugi Dunje Zupančič, Dragana Živadinova in Mihe Turšiča, ki z unikatno kombinacijo raziskovalne umetnosti in znanosti v okviru KSEVT-a skrbi za kulturalizacijo vesolja, veliko bolje zavedamo, da je Herman Potočnik s svojo znamenito knjigo slovenski narod že leta 1928 vpisal na zemljevid vesoljskih poletov in tehnologij.

Otvoritev sovpada z zgodovinsko prelomnico - letos poteka 55 let od prvega Gagarinovega poleta v vesolje. V Moskvi se torej prepletata in srečujeta pionirja vesoljskih poletov.

Ministrica dr. Kopač Mrak je izpostavila delo Hermana Potočnika, ki je pod psevdonimom Noordung konec leta 1928 napisal knjigo Problem vožnje po vesolju. V knjigi je načrtoval originalno idejo za geostacionarni satelit. Kot pravi gospa Tatjana Nikolajeva Želnina, zgodovinarka vesoljskih znanosti, akademik ruske akademije znanosti, je Herman Potočnik prvi arhitekt na svetu, ki je načrtoval prvo arhitekturo za vesolje. Poznavalci knjigo Problem vožnje po vesolju razumejo kot temeljno pionirsko delo. V knjigi je veliko rešitev, ki omogočajo bivanje človeka v vesolju. Takrat še ni bilo računalnikov niti sončnih celic, pa je Herman Potočnik že načrtoval proizvodnjo električne energije s pomočjo sonca, kar priča o njegovi genialnosti.

Ministrica Kopač Mrak je dejala, da se poznavalci zavedajo, da je Noordung davno pred prvim poletom in osvajanjem vesolja sanjal in natančno snoval bivanje v vesolju. In prav njegovo vizionarstvo in pionirstvo je tlakovalo pot razvoju poletov in bivanja v vesolju.

Herman Potočnik je bil raketni inženir in pionir astronavtike slovenskega rodu. Pred leti smo v Sloveniji, v Vitanju, od koder je njegov rod, odprli Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT). Izrazila je veselje, da so se presegle meje in se je soba z Noordungovimi idejami in spomni prenesla v svet, v Moskvo. Tako ministrica kot veleposlanik sta se zahvalila ustvarjalcem, da ohranjajo spomin na pionirja astronavtike in da se borijo za njegov prostor. S tem vse nas opominjate tudi na sanje, ki so, četudi se zdijo nemogoče, mogoče. Ker, če je zmogel Herman Potočnik Noordung, ki je sprva požel čudenje nad snovanjem vožnje po vesolju, zmoremo tudi ostali snovati, kar se drugim zdi nemogoče, in tudi ostali zmoremo misliti in videti dlje, je na koncu povedala ministrica.

Na koncu je dr. Jurij Baturin spregovoril o knjigi Hermana Potočnika in prihodnji usodi oblikovanja raket. Opozoril je, da je žal Herman Potočnik umrl kmalu po izidu knjige, spomini nanj pa so zelo globoki, zahvaljujoč tudi Draganu Živadinovu. Prav Živadinov je Potočniku posvetil desetletja, da bi dokazal pomembnost Potočnikove genialnosti. Živadinov je ustvaril KSEVT, z današnjim dnem tudi spominsko sobo Potočniku v Moskvi. Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič z velikimi koraki ustvarjajo kulturalizacijo vesolja.

Jurij Baturin je v imenu Ruske akademija kozmonavtike K.E.Cilkovskega nagradila Dragana Živadinova in Miho Turšiča s častnim priznanjem za velike uspehe v kulturalizaciji vesolja in popularizacije kozmonavtike.

Besedilo in fotografije: Ministrstvo za zunaje zadeve


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo