Regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov v Tuzli


Avtor: U.S. Datum: 2001 dni nazaj.


Tuzla je bila 13. oktobra 2018 mesto, v katerem so bile slovenske pesmi predstavljene na revialnem koncertu. Slovenska skupnost Tuzla je organizirala regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov. Ker je že od davnine znano, da glasba nima meja, je Slovenska skupnost na srečanje povabila, poleg zborov iz BiH, tudi pevske zbore iz Novega Sada v Srbiji, iz Umaga na Hrvaškem in iz Ljubljane. Vsi zbori so se takoj z veseljem odzvali.

Skupni nastop zborov v BKC Tuzla. Foto: Dušan Dragan

V soboto so se v Hotelu „Tuzla“ zbrali mešani pevski zbori iz Novega Sada, Banja Luke in Sarajeva, ter ženski pevski zbor iz Umaga. Na je mešani učiteljski pevski zbor iz Ljubljane odpovedal nastop iz zdravstvenih razlogov. V Bosanskem kulturnem centru Tuzla so se omenjenim pridružile še članice ženskega zbora „Slovenčice“ iz Slovenske skupnosti Tuzla. Tako je slovenske ljudske in umetne pesmi navdušeno in predano prepevalo približno 120 pevcev.

V Koncertni dvorani Bosanskega kulturnega centra je predsednica Slovenske skupnosti Tuzla, gospa Dragica Tešić, pozdravila vse prisotne in jim zaželela prijeten glasbeni večer. Po njenem njenem nagovoru se je začel program. Vsak zbor je zapel tri pesmi. Koncert je odprl ŽePZ „Slovenčice“, z zborovodkinjo prof. Lejlo Mulaosmanović, ki je zapel: Po jezeru, Slovenka sem in Triglav. Potem so se po vrsti predstavili še MePZ „Kredarica “ iz Novega Sada z zborovodkinjo Dunjo Huzjan (s pesmimi Sloven'ja mati, Mlade oči in Zottelmarsch), MePZ „Camerata Slovenica“ iz Sarajeva pod vodstvom dirigenta Fuada Šetića (poslušalcem je daroval pesmi Tiho skrita med gorami, Tam kjer se čuje pesem in Dober večer), ŽPZ „Ajda“ iz Umaga pod vodstvom zborovodkinje Vesne Car (zapel je Ajdov cvet, Luna sije in Pleničke je prala) ter MePZ „Davorin Jenko“ iz Banja Luke pod vodstvom zborovodkinje prof. Vanje Topić (Mravla je v mlin pelala, Ne luduj Lelo in Zabavljivka). Potem so vsi zbori skupaj zapeli prelepo slovensko pesem Tam sem jaz doma, dirigiral je Fuad Šetić. Prireditev je vodila Barbara Pavljašević, znana urednica RTV Tuzlanskega kantona. Koncert se je končal ob burnem ploskanju navdušenih poslušalcev v dvorani. Pevci iz vseh petih zborov so pokazali, kaj znajo in kako lepa je slovenska pesem.

ŽPZ Slovenčice. Foto: Dušan Dragan


MePZ Kredarica Novi Sad. Foto: Dušan Dragan


MePZ Triglav Banja Luka. Foto: Dušan Dragan


ZePZ AJDA Umag. Foto: Dušan Dragan


MePZ Camerata Slovenica Sarajevo. Foto: Dušan Dragan

Po koncertu vsi nastopajoči so se vrnili v Hotel „Tuzla“, kjer jih so jih čakali skupna večerja, prepevanje in druženje. Pred začetkom zabave so si še izmenjali darila.

Koncert slovenskih pevskih zborov so pozorno spremljala sredstva informiranja. Pred koncertom je potekala intenzivna medijska promocija, s plakati, radijskimi najavami, gostovanjem predsednice Slovenske skupnosti Tuzla na občinskih in kantonalnih medijih, izdelavo in delitvijo vabil ter zgibank s programom za publiko. Fotografije s koncerta so objavljene na več straneh Facebooka, kakor tudi na spletni strani Slovenske skupnosti Tuzla. Objavljena so tudi kratka poročila o dogodku na portalih. Koncert so posneli na CD-je.

Za organizacijo koncerta je Slovenska skupnost požela dosti lepih pohval od samih nastopajočih, zelo pohvalno pa so se izražali tudi poslušalci. Lepo je vedeti, da so vsi naši gosti naslednji dan, v nedeljo, odšli domov srečni in zadovoljni z vsem, kar so doživljali z nami tukaj v Tuzli, in bogatejši za še eno lepo pojoče doživetje. Upamo, da se bo ta tradicija srečanja slovenskih pevskih zborov iz regije uspešno nadaljevala tudi v bodočih letih.

Dragica Tešić,
Predsednica Slovenske skupnosti Tuzla

Izmenjava daril Umag - Tuzla. Foto: Dušan Dragan


Izmenjava daril Novi Sad - Tuzla. Foto: Dušan Dragan


Izmenjava daril Banja Luka - Tuzla. Foto: Dušan Dragan


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo