Slovenci v Italiji slavijo Prešerna tudi s Cankarjevo kritično mislijo


Avtor: U.S. Datum: 2108 dni nazaj.


Pod geslom Očiščenje in pomlajenje?, kar je naslov znamenitega predavanja Ivana Cankarja iz leta 1918 v tržaškem Delavskem domu, so zamejski Slovenci v Trstu v tamkajšnjem Kulturnem domu zaznamovali slovenski kulturni praznik, ko se slavi pesnika Franceta Prešerna.

Ivan Cankar

Ivan Cankar

Ob snovanju osrednje prireditve ob kulturnem prazniku Slovencev v Italiji so imeli v mislih obletnico smrti Ivana Cankarja in prihodnost kulturne podobe slovenske skupnosti Furlanije - Julijske krajine. To osrednjo prireditev so pripravili Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Svet slovenskih organizacij in Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu.

To ni bila običajna proslava, ampak tudi priložnost za razmišljanje in soočenje. Prireditev se je navezovala na Cankarjeve besede in sporočila iz znamenitega govora izpred stotih let in je bila v znamenju njegove kritične misli, ko so preizpraševali skupno prihodnost, so sporočili organizatorji.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo