SSO tudi za beneške Slovence


Avtor: U.S. Datum: 1962 dni nazaj.


"Svet slovenskih organizacij gleda naprej in bo še naprej trdo delal za Slovence v Italiji, med katerimi ima še posebej pri srcu Benečane, Rezijane in Kanalčane, ki so najbolj potrebni pomoči, da obvarujejo svoj slovenski jezik in slovensko kulturo, in tudi za to, da bodo lahko še naprej živeli v svojih vaseh pod Matajurjem, Kaninom in Višarjami. Sodeloval bo z vsemi, ki se res trudijo za dobro naših ljudi, ne da bi pozabili na svoje korenine, ki so slovenstvo, demokracija in krščanstvo."

Občni zbor SSO v Špetru.

To je sporočilo s 14. rednega občnega zbora Sveta slovenskih organizacij, ki je bil 16. novembra v dvorani občinskega sveta v Špetru. Tam so bili številni gosti iz Furlanije Julijske krajine in Slovenije ter seveda delegati iz vseh treh pokrajin, v katerih živijo Slovenci.

Na občnem zboru se je pokazalo, kako je delo SSO močno in spoštovano tudi v videmski pokrajini. Prisotne je pozdravil špetrski župan Mariano Zufferli, tudi v imenu županov sedmih preostalih beneških občin, ki so sedeli v prvih vrstah.

Predsednik SSO Walter Bandelj se je z močnimi besedami zavzel za Slovence v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini. "Mrtvi smo brez naših prelepih dolin, ki so povsem pozabljene s strani države, dežele in medobčinskih zvez ter se nahajajo povsem na robu prepada. Zakaj se ni naredilo ničesar v teh letih za te doline? Mogoče pa te doline niso bile strateškega pomena? Prepričan sem, da se je uporabljalo isto kopito. Glede na majhno število volivcev, se ni smiselno posebej ukvarjati z njimi. Žalostno, vendar je tako! Ukinitev gorskih skupnosti je bila prava katastrofa, ustanovitev medobčinskih zvez je povzročila še večjo škodo. V tem času pa se onkraj meje, v Bovcu, v Kobaridu in v Tolminu, uspešno pripravljajo in iščejo pravo smer za bodočnost Zgornjega Posočja. To čezmejno področje ima iste gorate karakteristike na obeh straneh meje, zaradi tega ne more biti izgovorov, da se ne da. Prevečkrat uporabljamo stavek 'non se pol', prevečkrat zvračamo krivdo na Evropo, na begunce, na pomanjkanje varnosti in še bi lahko našteval.(…) Pravilna je torej odločitev županov, ki so danes prisotni in zahvaljujem se jim, da so z okrepitvijo čezmejnega sodelovanja ustanovili 'cluster' občin, ki se naslanja na evropski duh in ima razvojno vizijo tega predela Benečije na podlagi sodelovanja."

Vsak s svojega položaja so obljubili pomoč minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, predsednica državnozborske komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, deželni odbornik Pierpaolo Roberti, senatorka Tatjana Rojc, poslanec italijanske narodnostne skupnosti v Državnem zboru Felice Žiža, generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk, deželni svetnik in tajnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec, predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila, predsednik skupščine furlanskih občin Diego Navarria, predsednik Italijanske unije v Sloveniji in na Hrvaškem Maurizio Tremul in predsednik SKGZ Rudi Pavšič. V dvorani so bili še trije deželni svetniki: Giuseppe Sibau, Danilo Slokar in Massimo Moretuzzo.

Za občni zbor je SSO pripravil tudi prekrasen video o lepotah Benečije v domačem narečju. Vsak si ga lahko ogleda na spletnem portalu www.dom.it.
Na občnem zboru v Špetru so tudi izbrali ljudi, ki bodo peljali SSO naprej v naslednjih treh letih. Iz videmske pokrajine so bili izvoljeni v izvršni odbor Ezio Gosgnach, Sandro Quaglia, Anna Wedam, Larissa Borghese in Luciano Lister; v nadzorni odbor Michele Coren (efektivni) in Veronica Galli (nadomestna), v razsodišče Giuseppe Qualizza (efektivni) in Loretta Primosig (nadomestna).

Novi izvršni odbor, se bo zbral 5. decembra v Gorici, da bi izvolil deželnega predsednika in pokrajinske predsednike.

Na občnem zboru SSO v Špetru so dali priznanja zaslužnim članom in članicam, ki letos praznujejo okrogle obletnice delovanja. Med članicami iz videmske pokrajine sta priznanje prejela naša zadruga Most, ki se je rodila pred 20 leti, in Zveza Slovenci po svetu, ki so jo ustanovili v Švici pred 50 leti.

SSO se je posebej zahvalil tudi Loretti Primosig, ki je bila dolgo uslužbenka na čedajskem sedežu in se je 1. oktobra upokojila. Še naprej pa bo sodelovala s krovno organizacijo in še posebej z zadrugo Most, v kateri je članica upravnega odbora. Seveda bo še naprej pisala za Dom.

Članek v beneškem narečju je objavljen tukaj: www.dom.it

(J. H. – slike: Oddo Lesizza)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo