Sv. Miklavž obiskal učence dopolnilnega pouka v Gorskem kotarju


Avtor: U.S. Datum: 2416 dni nazaj.


V petek, 8. decembra je učence dopolnilnega pouka slovenščine in kulture v Gorskem kotarju na Hrvaškem obiskal sv. Miklavž.

Miklavž je obiskal učence slovenščine iz, Prezida, Čabra in Tršća.

Ob tej priložnosti so se skupaj zbrali učenci dopolnilnega pouka iz treh krajev, Prezida, Čabra in Tršća. Najprej so nastopili naši najmlajši udeleženci pouka in so s pesmicami razgibali vse prisotne, nato pa so osnovnošolci in srednješolci izvedli igro, ki so jo posebej za to priložnost napisali sami. V igri sta dva klana, eden klan navija za Miklavža, drugi klan pa za Božička, ker se učenci niso mogli dogovoriti kateri dobri mož je boljši, učencem je s pesmijo uspelo priklicati oba dobra moža, ki sta jim pojasnila kdo sta in kaj je bistvo obdarovanja in tega prazničnega časa. Miklavž je med štiridesetimi otroci (udeleženci pouka) razdelil darila, nato pa sta se oba dobra moža poslovila, medtem ko smo se vsi ostali še malo zadržali in družili ob čaju, soku in pecivu.

Bralne delavnice in medkulturni dialog v novembru in decembru

November in december je tudi sicer bil zelo pester za udeležence dopolnilnega pouka slovenščine in kulture. V obeh mesecih smo vsak teden imeli bralne delavnice za najmlajše udeležence pouka. Prve bralne delavnice so bile organizirane v oktobru s strani zaposlenih v Narodni knjižnici "Ivan Žagar" Čabar v okviru čezmejnega programa "Spoznati se moramo, da bi se spoštovali" in so bile mišljene kot enkraten dogodek, vendar zaradi zelo lepega odziva učencev in želje po še, smo z bralnimi delavnicami nadaljevali tudi v novembru in decembru. Srečanja so tokrat bila namenjena le najmlajšim udeležencem pouka in so bili povabljeni tudi otroci, ki ne obiskujejo pouk s ciljem, da se spoznajo s slovenskim jezikom in kulturo. Za malo starejše udeležence dopolnilnega pouka slovenščine (predvsem za dijake) pa so se, prav tako v okviru čezmejnega programa Narodne knjižnice "Ivan Žagar" Čabar, organizirali medkulturni dialogi Na medkulturne dialoge so bili povabljeni tudi dijaki, ki ne obiskujejo dopolnilni pouk. Na medkulturnih dialogih "Živimo raznolikost" smo obravnavali različne slovenske in hrvaške avtorje, medtem ko smo na medkulturnem dialogu "Skupaj v vzgoji in izobraževanju" predstavili možnosti študija in informacije o študiju v Sloveniji, na Hrvaškem in v ZDA. Prav tako smo jih opozorili na to, da imajo možnost študija tudi v drugih državah.

Naše risbe v Mestni knjižnici Grosuplje

Odzvali smo se tudi na likovni natečaj "Iz mnogih dežel" v sklopu katerega smo poslali 23 risb na temo dveh del Luisa Adamiča: Ko je hišni zvonec zazvonil in Silvestrovo v New Yorku, ki so sedaj razstavljene v Mestni knjižnici v Grosuplju.

Vsi dogodki in vse dejavnosti so izvedene v sodelovanju udeležencev dopolnilnega pouka slovenščine s Slovenskim kulturnim društvom Gorski kotar in Narodno knjižnico "Ivan Žagar" Čabar in s finančno podporo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Mirjana Žagar


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo