Trenirajmo arhitekte, ki gradijo mostove


Avtor: U.S. Datum: 2574 dni nazaj.


Mladinsko kulturno društvo MOSP (Mladi v odkrivanju skupnih poti) se je v novo leto podalo v znamenju večkulturnosti in povezovanja. Sprejelo je namreč pomembno nalogo, da organizira prvega izmed letošnjih YEN-ovih seminarjev. Ta se bo odvijal med 18. in 24. februarjem v Trstu, pod naslovom Training architects – Trenirajmo arhitekte. Naslov seminarja se nanaša na idejo, da lahko manjšine postanemo mostovi med različnimi kulturami, mladi pa so njihovi arhitekti.

To je tudi eno izmed osnovnih načel organizacije YEN (Youth of European Nationalities), ki vse od svoj ustanovitve leta 1984 povezuje mlade manjšince iz vse Evrope. Njen glavni cilj je osveščanje in spodbujanje mladih k aktivnemu delovanju znotraj lastnih manjšin. Zavzema se za pravice manjšin, večkulturnost in večjezičnost ter si prizadeva vzbuditi zanimanje za manjšinsko problematiko.

V YEN je včlanjenih štirideset mladinskih manjšinskih organizacij iz različnih evropskih držav. Med temi je tudi MOSP, ki predstavlja slovensko manjšino v Italiji. Seminar bo potekal v obliki delavnic in predavanj, med katerimi bodo udeleženci razvijali veščine vodenja, nastopanja, učinkovitega komuniciranja ter se utrjevali v vlogi "leaderjev". Vodili jih bodo 4 različni mladi mentorji iz Slovenije, Švice, Turčije in Nemčije, potekale pa bodo v angleškem jeziku. Na seminarju pričakujemo približno 25 udeležencev, pripadnikov manjšin iz različnih delov Evrope

Poleg logistične koordinacije delavnic je glavna naloga MOSP-a, da udeležencem predstavi lokalno manjšino. Zato se še posebej veselimo priprave spremljevalnega programa, med katerim si prizadevamo, da bi čim bolje predstavili slovensko manjšino v Trstu. MOSP načrtuje predstavitev slovenskega Trsta: ogled centra mesta in Krasa, obisk slovenskih višjih šol in srečanje z dijaki liceja Slomšek. Med družabnimi večeri bomo udeležence seznanili tudi z drugimi mladinskimi ustanovami in jim predstavili svojo zamejsko realnost ter njene zanimivosti.

Več informacijo bodo objavili v Facebook skupini: MOSP - Tudi Mi Smo YEN.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo