V Queenslandu zaživelo Društvo za slovenski jezik in kulturo


Avtor: slovenci Datum: 3128 dni nazaj.


Avstralska zvezna država Queensland postaja vedno bolj priljubljena destinacija za slovenske izseljence, ki pa zaradi želje po čim hitrejši asimilaciji v novo okolje mnogokrat izgubijo stik s slovensko kulturo. Čeprav je slovenski jezik nedvomno temelj slovenske identitete, v Queenslandu že nekaj desetletij ni bilo na voljo organiziranega učenja slovenščine. Z željo po zapolnitvi te potrebe je bilo sredi leta 2015 ustanovljeno, novembra 2015 pa tudi uradno registrirano Društvo za slovenski jezik in kulturo (Slovenian Language and Culture Association Queensland Inc).

Pouka ob koncih tedna se udeležuje 30 učencev

 Društvo od maja 2015 organizira skupinske lekcije slovenskega jezika v treh večjih mestih v Queenslandu: Brisbaneu, Sunshine Coastu in Gold Coastu. Pouk poteka v dopoldanskih urah ob koncu tedna. Na voljo so ločene skupine za otroke in odrasle, priključijo pa se lahko vsi zainteresirani, ne glede na poreklo, starost ali predhodno znanje jezika. Do sedaj je pri lekcijah prisostvovalo že več kot 30 učencev, med njimi predvsem pripadniki 1., 2. in 3. generacije Slovencev ter partnerji Slovencev, živečih v Avstraliji.

Promocija slovenske kulture in kulturni dialog

Poleg poučevanja slovenskega jezika si bo Društvo za slovenski jezik in kulturo prizadevalo za ohranjanje in promocijo slovenske kulture med pripadniki slovenske skupnosti v Queenslandu in tudi v širši javnosti ter za vzdrževanje kulturnega dialoga med Slovenijo in Avstralijo.

Več informacij o delovanju Društva je na voljo na Facebook strani Slovenian Language and Culture Association https://www.facebook.com/Slovenian-Language-and-Culture-Association-Queensland-1499991690303084/?ref=hl ali preko emaila častne konzulke za Slovence v Queenslandu, Nevenke Golc-Clarke slovenian.consulate.qld@gmail.com.

Jerneja Svetičič

Foto: http://wwp.greenwichmeantime.com/


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo