V Umagu se je uspešno zaključilo šolsko leto dopolnilnega pouka slovenskega jezika


Avtor: U.S. Datum: 1629 dni nazaj.


Pouk je to šolsko leto potekal v dveh skupinah in sicer za mlajše, ki nameravajo nadaljevati šolanje v Sloveniji in za odrasle, ki se slovenščine učijo bodisi zaradi dela bodisi iz preproste želje po znanju našega jezika.

"Prevroče je že, da bi sedeli v učilnici in pilili znanje slovenščine," je ob zaključku dopolnilnega pouka slovenskega jezika v Umagu oznanila učiteljica Vida Srdoč. Ocenila je, da je bilo to šolsko leto po številu učencev uspešnejše od prejšnjega. Vida Srdoč slovenščino poučuje že vrsto let. Vsako šolsko leto je nekaj posebnega, pravi: "Vsako leto so učenci popolnoma drugačni. In je treba začeti znova. Najprej moram odkrit, kaj učencem odgovarja, kaj jih zanima, česa si želijo, kaj jih motivira in potem usmerjam pouk v tej smeri. Predvsem pri tistih, ki se želijo naučiti slovenščine zaradi poklica, je zelo pomembno, da osvojijo nek fond besed, ki jim bo potem koristil v nadaljnjem življenju. So pa recimo tudi taki, ki so mogoče malo starejši od mene in znajo slovensko, a le pogovorno. Z njimi seveda delamo drugače. Je mogoče malo več literature, malo več zemljepisa in zgodovine. Medtem ko ti, ki želijo delati v Sloveniji, zahtevajo več slovničnega znanja pa tudi besednega zaklada."

Foto: SKD Ajda, Umag

Slovenščina za šolo, delo ali kar tako

V letošnjem šolskem letu je Vida Srdoč znanje slovenskega jezika predajala 80 učencem na Reki, v Pulju in v Umagu. V slednjem v dveh skupinah. Tamara Grmača je obiskovala pouk v skupini osnovnošolcev. Zato, ker si želi nadaljevati šolanje v Sloveniji, nam je povedala. V skupini mlajših odraslih je želja po znanju slovenskega jezika v večini pogojena z delom. Jana Frankovič je pouk obiskovala prvo leto: "Sem se učila že prej, ker sem študirala v Sloveniji, ker pa že dolgo nisem govorila slovensko, sem si želela povrniti znanje. Ker ukvarjam s turizmom in imam zelo pogosto goste iz Slovenije, tako da mi to, kar sem se naučila, zelo pomaga."

Tudi Viktorju Sabadinu znanje slovenskega jezika koristi pri delu: "Leto nazaj nisem mogel niti enega stavka sestaviti, zdaj pa mi kar uspeva. Ampak meni je lažje, ker lahko vadim s sodelavci v Kopru."

Iz povsem drugih razlogov pa se je za učenje slovenščine odločila Snježana Hauzler Babič: "Ker se mi je zdelo, da je prav lep jezik in sem se hotela naučit oziroma izboljšati znanje. Nekaj sem že znala prej, zdaj sem se res še veliko naučila in se mi zdi tudi izboljšala izgovorjavo."

V septembru pouk slovenščine znova tudi v osnovni šoli?

V Slovenskem kulturnem društvu Ajda, ki skrbi za dopolnilni pouk slovenskega jezika napovedujejo, da se bo ta zaradi vse večjega zanimanja za učenje slovenščine, nadaljeval v septembru. Obeta pa se novost, nam je povedala predsednica Danica Bojkovič: "V Zagreb smo že poslali dokumente s prošnjo za učenje slovenščine po C modelu v osnovni šoli Marije in Line. Če ne bo kakšnih zapletov in verjamem, da jih ne bo, bomo že septembra začeli s poukom v osnovni šoli za sedme in osme razrede."

Odgovor iz Zagreba pričakujejo do konca julija.

Barbara Kampos,

RTV Slovenija - SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo