Kmečke žene iz Ormoža navdušile Zadar


Avtor: U.S. Datum: 1634 dni nazaj.


"Zadovoljne smo s svojim nastopom in hvaležne, ker smo imeli priložnost nastopiti na tako odmevni prireditvi," je povedala Milena Rajh, predsednica Društva kmečkih žena Ormoža. Povedala je, da aktivi kmečkih žena delujejo že 50, zadnjih 26 let pa so organizirane v društvo. Umetniška voditeljica Marta Gorenc je pripravila repertoar, s katerim so nastopale po Sloveniji in Hrvaški, v Bruslju in na številnih humanitarnih koncertih ter gostovanjih.

S svojim nastopom na 14. Mednarodnem dnevu kulturne različnosti v Zadru, so poskrbele za veselo razpoloženje med pripadniki različnih narodnih manjšin in med domačini. Na dnevu kulturne različnosti so se s svojimi kulturno-umetniškimi programi predstavili tudi Makedonci, Čehi, Poljaki, Srbi, Bosanci, Rusi ...

Prisotne na prireditvi sta pozdravila župan mesta Zadar dr. Branko Dukić in župan Zadarske županije Božidar Longin. Dukić je poudaril, da kulturna različnost predstavlja za sožitje pomemben dejavnik razvoja, njeno spoštovanje pa je hkrati spoštovanje in priznavanje človekovih pravic.

"Ta srečanja so brez vsake politične konotacije. Pripadniki različnih manjšin so s svojim prihodom obogatili Zadarsko županijo s tradicijo in kulturo, ki so jo seboj prinesli," je povedal Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Veselko Čakić, predsednik Koordinacije narodnih manjšin, je poudaril pomembnost negovanja kulture in tradicije svoje domovine.

Proslavljanje mednarodnega dneva kulturne različnosti se je nadaljevalo z kulturnim programom in gastronomsko ponudbo. Posebno atraktivna je bila bogata ponudba gastronomskih specialitet vseh manjšin. Na slovenski stojnici so bili posebno opazni hladni narezki z bučnim oljem, prleške dobrote, domače klobase, sedem vrst potic - od orehove, sirove, makove pa do pehtranove - in zaseka. Ni manjkalo niti domače kapljice iz Jeruzalema.

Za spomin na nastop v Zadru sta Darja Jusup in Rafaela Štulina, predsednica in podpredsednica Lipe, izročile darila Mileni Rajh, predsednici Društva kmečkih žena Ormoža. Po končanem nastopu so si gostje Slovencev v Zadru, članice Društva kmečkih žena Ormoža, ogledale znamenitosti mesta, posebej Morske orgle in Pozdrav soncu.

Darja Jusup


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo