V Zrenjaninu 13. Naša slovenska beseda


Avtor: U.S. Datum: 1867 dni nazaj.


Društvo Slovencev Planika iz Zrenjanina je že 13. zapored priredilo jubilejno literarno druženje "Naša slovenska beseda", ki se je tokrat odvijalo v Kulturnem centru Zrenjanina.

V dvorani Kulturnega centra je že trinajstič potekal praznik lepih besed in dobrih ljudi. Tudi tokrat so bili člani Društva Slovencev Planika iz Zrenjanina gostitelji srečanja slovenskih društev iz Republike Srbije, tradicionalno pa so na manifestaciji sodelovali tudi gostje iz Slovenije. Letos so bile naše gostje članice ženske vokalne skupine Gallina iz Ljubljane.

V revijalnem delu programa je nastopilo osem društev: Društvo Slovencev "Kredarica" iz Novega Sada, Društvo Slovencev "Logarska dolina" iz Pančeva, Društvo Slovencev "Sava" iz Beograda, Društvo Slovencev "Triglav" iz Subotice, Društvo Slovencev "Kula" iz Vršca, Društvo slovensko srbskega prijateljstva “Zdravica” Niš, Društvo Slovencev “Emona“ Ruma in Društvo Slovencev "Planika" iz Zrenjanina, naše gostje pa so bile članice ženske vokalne skupine “Gallina” iz Ljubljane.
Vse prisotne je pozdravil predsednik DS "Planika", Miloš Pešić, voditelji so bili letos učenci dopolnilnega pouka in kulture v Zrenjaninu, ki ga vodi učiteljica Milena Spremo.

Miloš Pešić je razglasil "besednika" letošnje kulturne manifestacije. Laskavo nagrado sta dobila Anđelija Sarvaić kot dolgoletna blagajničarka, ki je dala velik doprinos pri afirmaciji društva, ter Dimitrije Đurićin kot organizator kulturnih dejavnosti Društva Slovencev “Planika”.

"Pozdravljam vas iz srca v upanju, da bo današnji skupni izlet v svet lepote in recitatorsko literarno popoldne doprineslo, da skupaj začutimo moč in toploto slovenske besede in lepoto slovenskega jezika." je poudaril Pešić. Prisotne je pozdravila tudi novinarka in poznana Zrenjaninka, Branka Jajić.

V uvodnem delu so se učenci in udeleženci pouka slovenskega jezika in kulture iz Zrenjanina poklonili trem velikanom slovenske kulture, in sicer Valentinu Vodniku, Rihardu Jakopiču ter Josipu Vandotu.

Posebej očarljiv je bil otroški zbor Planika, ki je nastopil prvič letos na manifestaciji Naša slovenska beseda kot tudi na mednarodnem festivalu Slobodan Bursać. Predstavili so se med drugim tudi s Kekčevo pesmijo ob 100-letnici izida knjige “Kekec”, Josipa Vandota. Poleg Kekčeve pesmi so zapeli še ljudsko pesem “Moj očka ima konjička dva” ter otroško pesmico “Mi pa hiško zidamo”.

Gosti iz Beograda, Vršca, Gudurice, Novega Sada, Subotice, Rume, Niša, Pančeva in Kovina so se predstavili s točkami najmlajših učencev v slovenskem jeziku, odrasli udeleženci pouka slovenskega jezika in kulture pa so prebrali svoje spise in pesmi.

Najmlajši učenci iz Novoga Sada pa so s pomočjo učencev iz Subotice odigrali še Zverjasca J. Donaldsona. Vršac je počastil 200-letnico Valentina Vodnika, pridružili so se tudi najmlajši iz Subotice in Novega Sada z Vodnikovima basnima Sraka in mlade ter Petelinčka. Ruma je pripravila ¨živo¨ razstavo reprodukcij Ivane Kobilca, učenci so prebrali svoja razmišljanja ob sliki Kofetarica. Gudurica je nastopala z izštevanko Čebelice.. S prepevanjem slovenskih pesmi in recitali so nas navdušili tudi člani Društva Slovencev Sava, Društva Slovencev Logarska dolina Pančevo in Društva slovensko-srbskega prijateljstva Zdravica iz Niša.
Posebne gostje so bile pevke iz Slovenije - vokalna skupina Gallina, ki nas je navdušila z rezijanskimi in beneškimi ljudskimi pesmimi ter z znanimi popevkami. Njihov nastop je bil vrhunsko umetniško doživetje in velika nagrada za vse udeležence srečanja.

Nastopil je tudi zbor Društva Slovencev Planika, ki se je isti konec tedna predstavil tudi na festivalu zborov "Slobodan Bursać", ki se tradicionalno odvija v Zrenjaninu.

Priznanje za svoj trud in veliki doprinos pri negovanju slovenskega jezika so prejeli učitelji Rut Zlobec, Zoran Jovičić in Milena Spremo.

Udeleženci - otroci iz vseh omenjenih srbskih mest so primer, kako se z osebnim naporom in trudom lahko doprinese k boljšemu svetu. Dan za lepoto in življenjsko toplino izgovorjene besede so udeleženci zaključili s skupnim druženjem. Po druženju so se gostitelji poslovili od gostov v prepričanju, da so tudi letos dodali del mozaika, posvečenega negovanju maternega jezika tukajšnje slovenske manjšine.

Miloš Pešić

Društvo Slovencev Planika Zrenjanin


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo