Znana imena za vsa ministrska mesta


Avtor: U.S. Datum: 2060 dni nazaj.


Danes je rok, do katerega so morale stranke peterice mandatarju Marjanu Šarcu sporočiti seznam svojih kandidatov za ministrske položaje. Znana so imena za vse resorje, tudi za tiste, ki so v razrezu pripadle LMŠ. Po poročanju Radia Slovenija so to Andrej Bertoncelj, Samo Fakin, Boštjan Poklukar in Tugomir Kodelja.

Marjan Šarec. Foto: Jože Suhadolnik

Potem ko so v petek formalno dali soglasje za vstop v koalicijo organi strank v Desusu in Sabu, bodo danes še v SMC in SD. Kot smo že poročali, sta Desusova kandidata Karl Erjavec za obrambo in dosedanja državna sekretarka na uradu za Slovence po svetu Aleksandra Pivec za kmetijstvo. Tudi v Sabu so potrdili, da bo infrastrukturni resor vodila Alenka Bratušek, urad za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, vladno službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa Marko Bandelli. So pa v Sabu postavili pogoj, da bodo vlado Marjana Šarca podprli le v primeru, da niti koalicijski partnerji niti Levica njihovim trem kandidatom ne bodo nasprotovali v nobeni fazi postopka.

Samo Fakin prevzema zdravstveni resor

Tudi SMC je že uradno razkrila svoje adute – Zdravko Počivalšek bo edini iz sedanje vladne ekipe, ki bo ostal v isti pisarni, Miro Cerar bo prevzel zunanje zadeve, okolje in prostor bo urejal dosedanji sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa bodo zaupali pravnici Kseniji Klampfer, dosedanji načelnici mariborske upravne enote, ki pa je bila leta 2017 nekaj mesecev državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo.

V SD vztrajajo pri nekdanjem šolskem ministru Jerneju Pikalu na izobraževalnem resorju ter kljub nekaterim pomislekom tudi pri direktorju ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Dejanu Prešičku za kulturo in dosedanji obrambni ministrici Andreji Katič za pravosodje.

Veliko je bilo ugibanj, ali bo Mateja Vraničar Erman sprejela ponudbo Marjana Šarca, da ostane finančna ministrica, toda na koncu bo finance vodil Andrej Bertoncelj. Zahteven zdravstveni resor bo prevzel Samo Fakin, ki je v petek potrdil, da je bil na pogovorih pri LMŠ in da bi bil zanj prevzem funkcije izziv. Kot je znano, so v SMC lani nasprotovali, da bi Fakin ostal na čelu zdravstvene blagajne, zato je negotovo, ali bodo imeli pomisleke tudi do tega, da bo zdaj prevzel ves zdravstveni resor. Ministrstvo za notranje zadeve bo vodil Boštjan Poklukar, javno upravo pa Tugomir Kodelja.

V petek v državni zbor?

Seznam bi se utegnil še spremeniti – mandatar Marjan Šarec se bo do srede osebno pogovoril z vsemi kandidati. Zaradi njegovih zadržkov je, denimo, Desus Ireno Majcen zamenjal z Aleksandro Pivec. Do srede morajo tudi vsi podpisati soglasja h kandidaturam.

Predviden časovni načrt za naprej je, da bi v četrtek, 30. avgusta, peterica podpisala koalicijsko pogodbo, v petek pa bi Šarec vložil v državni zbor seznam ministrov. V tem primeru bi v prihodnjem tednu potekala zaslišanja kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi delovnimi telesi. Da bo to mogoče, morajo do petka tudi ustanoviti odbore in določiti njihove člane, kar je novi predsednik parlamenta Dejan Židan tudi navedel kot eno svojih prvih nalog. A ker peterica in Levica zadnjo obravnavata kot opozicijo, za največjo parlamentarno stranko SDS, NSi in SNS pa je del koalicije, bi se formiranje utegnilo še zaplesti; prestop Milana Brgleza iz SMC v SD pa je tudi nekoliko spremenil razmerja znotraj peterice. Če odbori ne bodo pravočasno operativni, bi zaslišanja potekala pred tistimi, ki že delujejo (zunanja politika, evropske zadeve in skupni). Če bi poslanci kateremu od kandidatov dali negativno mnenje, bi imel Šarec tri dni časa, da ga zamenja.

​Po sedanjih predvidevanjih bi bila 13. slovenska vlada lahko imenovana 13. septembra.

delo.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo