Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove konvencije


Avtor: U.S. Datum: 1828 dni nazaj.


V torek, 19. februarja 2019, so v Banskem dvoru v Banjaluki odprli razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove konvencije. Avtorici potujoče razstave plakatov sta dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin, kustosinji Slovenskega etnografskega muzeja, ki je koordinator ohranitve nesnovne kulturne dediščine v Republiki Sloveniji.

Na 24 panojih so s pomočjo fotografij in s kratkimi opisi predstavljeni narodni običaji, umetelnosti, rokodelstva in ostale tradicije, ki so proglašene za nesnovno kulturno dediščino Slovenije, od tega so štiri uvrščene na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. To so klekljanje čipk v Sloveniji, umetnost suhozidne gradnje, Škofjeloški pasijon in obhodi kurentov. Dodan je še pano o 20. maju – svetovnem dnevu čebel, ki ga je na pobudo Slovenije razglasila Organizacija Združenih narodov.

Razstavo je odprla veleposlanica Republike Slovenije v BiH Zorica Bukinac, ki je v svojem govoru poleg predstavitve razstave poudarila pomembnost ohranitve nesnovne kulturne dediščine. Na začetku odprtja razstave je MePZ Davorin Jenko zapel pesem Tam sem jaz doma. Na odprtju so bili poleg članov Društva Slovencev Triglav Banjaluka, ki je bilo organizator dogodka, prisotni predstavnik Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Zvone Žigon, konzul Konzularne pisarne veleposlaništva Slovenije v Banjaluki g. Marjan Ristič in predstavniki drugih slovenskih društev v BiH.

Razstava je postavljena v salonu Bana Svetislava Tise Milosavljevića v Banskem dvoru.

Društvo Triglav Banjaluka


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo