Ob 25 letnici vokalne skupine Plamen


Avtor: slovenci Datum: 2740 dni nazaj.


Letošnje  jubilejno leto je za Slovence doma in po svetu poseben domoljubni simbol,  saj so se pred 25 leti uresnicile dolgoletne narodne sanje o samostojni državi. Ta zgodovinski dogodek je bil za vse Slovence obdobje navdušenja, narodnega ponosa in domoljubja, ki je se zlasti obogatilo kulturno ustvarjalnost kjerkoli prebivajo Slovenci.

Poster 2016 Plamen

Zato torej ni bilo naključje, da je prav v tem letu v Torontu zagorel »PLAMEN«, ki že 25 let razsvetljuje občinstvo v Kanadi in po svetu. To je vokalna Skupina Plamen pod vodstvom Marije Ahačič Polak.

Zbor si je v  bogati karieri: od prvega nastopa na proslavi ob osamovojitvi Slovenije, pa do letošnjnega srebrnega jubileja, zasluženo pridobil  vlogo kulturnega poslanstva z nastopi v Kanadi, ZDA, Avstraliji in v Sloveniji.

Vokalna Skupina Plamen je zaznamovala svojo srebrno obletnico delovanja z koncertom v soboto 30. aprila v župnijski dvorani v Torontu. Poseben gost koncerta je bil pevski zbor Špendov iz Chicaga, ki je na poseben način popestril program in tudi poskrbel za razvedrilo po koncertu.

Vokalna skupina Plamen kot vedno, je tudi to pot navdušila občinstvo. Namreč, ob vsakem nastopu predstavi nekaj novega. Njihova posebnost pa je v tem, da dovršeno izvajajo pesmih različnih zvrsti, ki se prepletajo z prijento dvojezično vsebimo, kar je izviren doprinos Marije Ahačič Pollak. Zdi se, da je njihova uspesnica The Rose postala njihova himna. To pot je še posebej lepo zvenela ob spremljavi kitarista Milana Vinčenca. Sonja Vidocic je odlično vodila dvojezični program.

Obiskovalci in številni sponsorji na jubilejnem koncertu z so z visoko udeležbo izrazili priznanje. Navdušeno so zaploskali ustanovnim članicam vokalne skupine Plamen, ki so: Amanda Bergant, Susan Stajan, Tina Štrucel, Sabina Sečnik, Tatjana Smrekar in Julija Konje. Danes šteje volkalna skupina Plamen kar 13 članic. Veleposlanik RS iz Ottawe, dr. Marjan Cencen, je ob svojem nagovoru v imenu ministra z kulurto RS, predal ustanovnim članicam in umetniški voditeljici Mariji Ahačič Pollak, priznanje RS za dolgolento požrtvovalno delo pri ohranjanju slovenske kulture v zamejstvu.

Bil je to čudovit večer kulturnega doživetja, pa tudi domoljubne nostalgije, ki jo je v 25 letih zaznamovala vokalna skupina Plamen. Iskreno želimo, da letos v avgustu doživijo to njihovo poslanstvo tudi obiskovalci jubilejnih nastopov na turneji po Sloveniji.

Vir: Frank Novak


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo