Praznovanje kulturnega praznika v Skopju


Avtor: slovenci Datum: 3077 dni nazaj.


Skopje - V ponedeljek, 8. februarja 2016 je v Domu humanitarnih organizacij Dare Džambaz v Skopju potekala proslava ob praznovanju Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika. Slovesnost je pripravilo Slovensko združenje France Prešeren v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Republiki Makedoniji.

Po uvodnih himnah, slovenski in makedonski, sta rojake in njihove prijatelje, ki so napolnili dvorano do zadnjega kotička, nagovorila predsednica Združenja ga. Anastazija Ribarski in konzul na Veleposlaništvu v Skopju g. Gregor Klemenčič.

Na začetku kulturnega programa so ubrani glasovi pevk in pevcev pevskega zbora  France Prešeren z venčkom slovenskih pesmi marsikomu obudili spomine na mladost in poslušalce za trenutek popeljali v domače kraje.

V nadaljevanju so se  učenci dopolnilnega pouka slovenščine, od najmlajših do dijakov, pod mentorstvom učiteljice Pliske Gugulovske predstavili s pesmimi Ferija Lainščka, sledil je kratek prizor iz Dedka in vnukinje Giannija Rodarija ter Napoleonov plač Napoleona Coste in Valček Fernanda Carulli na kitari.

Študentje slovenisti Filološke fakultete Blaže Koneski v Skopju so pod mentorstvom prof. dr. Lidije Arizankovske popestrili večer s pesmijo Ivana Minattija Nekoga moraš imeti rad ter z odlomki iz Skodelice kave Ivana Cankarja.

Mladi igralci, člani gledališke skupine, so tudi tokrat  presenetili gledalce. V režiji ge. Suzane Dimove in pod mentorstvom ge. Neve Serafimove (scenografija Aneliza Koneski in Angelca Stoiljković) so program obogatili  s točko Dvorjenje. Uprizorili so Prešernove pesmi iz cikla Gazele ter Nezakonsko mater, tokrat postavljene v nove časovne in prostorske razsežnosti,  ter točko zaokrožili s pesmijo Siva pot.

V programu je gostoval tudi pevec in glasbenik g. Pero Dimitriević s slovenskimi pesmimi.

Večer se je zaključil s pesmijo. Pevski zbor in njegovi pevci solisti, pod dirigentsko palico maestra Tomislava Šopova,  so ob klavirski spremljavi in spremljavi na harmoniko zapeli operne arije in pesmi iz zakladnice svetovne  zborovske literature. Svoj nastop so zaključili z venčkom pivskih: Živijo Slovenci (sestavil J. Močnik).

Slovensko združenje France Prešeren je dostojno in lepo obeležilo spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, saj so  bili gledalci navdušeni nad zanimivim in bogatim programom ter so nastopajoče nagradili z mogočnim aplavzom.

Večer se je nadaljeval v prijetnem druženju ob kozarčku žlahtne kapljice v upanju,  da naša pesem in slovenska beseda  ne bosta zamrli in da bosta še dolgo greli naša srca.

Vir: Mateja Serafimova

Foto: Slovensko združenje France Prešern Facebook / Neva Serafimova


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo