Slovenska skupnost Tuzla obeležila 25 let delovanja


Avtor: U.S. Datum: 2029 dni nazaj.


Slovenska skupnost Tuzla letos pod geslom "25 let z Vami" obeležuje pomemben jubilej. Ob tej priložnosti je bila v soboto, 22. septembra 2018, v Kristalni dvorani hotela Tuzla svečana akademija, na kateri so bili prisotni veleposlanica Slovenije v BiH Zorica Bukinac, predstavniki Kantona in Mesta Tuzla, gostje iz Slovenije, člani slovenskih skupnosti iz Zenice, Kaknja in Breze, ter številni meščani in člani skupnosti.

Predsednica Slovenske skupnosti Tuzla Dragica Tešić in veleposlanica Slovenije v Sarajevu Zorica Bukinac.

Svečana akademija se je začela s himnama Bosne in Hercegovine ter Slovenije v skupni izvedbi Ženskega zbora Slovenčice Tuzla in Ženskega zbora Sanje iz Nove Gorice. Kratkemu uvodu z govorom o nastanku Slovenske skupnosti in njenem delovanju v minulih 25 letih je sledil nastop mažoretk iz Tuzle pod vodstvom članice Slovenske skupnosti Amire Salković.

V Slovenski skupnosti Tuzla je posebne pozornosti deležno ohranjanje slovenskega jezika, kulture in običajev slovenskega naroda, zato prostorih Slovenske skupnosti ves čas poteka pouk slovenskega jezika in kulture za otroke in odrasle, ki ga vodi učiteljica Slavica Pavlović. Učenci so iz tretje in četrte generacije Slovencev v Tuzli. Predstavili so se z recitalom, in na ta način seznanili občinstvo s prekrasnimi slovenskimi pokrajinami.

Ženski pevski zbor Slovenčice

Ženski zbor "Slovenčice" je bil ustanovljen v okviru Slovenske skupnosti Tuzla leta 2009. V zboru danes aktivno poje 26 članic pod vodstvom zborovodkinje prof. Lejle Mulaosmanović. Predstavile so se s slovenskimi pesmimi Po jezeru, Lipa in Slovenka sem, ob klavirski spremljavi gostje iz Nove Gorice, pianistke Anice Furlan.

Ob tej priložnosti do posameznim dolgoletnim članicam zbora in zborovodkinji podelili priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, bronasto Gallusovo značko za pet let delovanja na polju glasbene kulture.

Gostje svečane akademije so bile članice ženskega zbora "Sanje" iz Nove Gorice, ki deluje v okviru istoimenskega društva in je lani slavil 20 let obstoja. Zbor vodi Ingrid Kragelj, na vseh njihovih nastopih pa jih spremlja pianistka Anica Furlan. Tuzlanski publiki so se predstavile s slovenskimi pesmimi Veseli pastir, Na tujih tleh, V maju, Sonce ljubo, Slovenija od kod lepote tvoje, za konec pa so publiko presenetile z izvedbo prelepe bosanske sevdalinke Kad ja pođoh na Bembašu.

Druženje ob slovenski pesmi po koncu uradnega dela.

Na koncu akademije je predsednica Slovenske skupnosti Tuzla Dragica Tešić poudarila, da je ta organizacija v dveh desetletjih in pol naredila res dosti na področju negovanja slovenskega jezika, kulture in običajev slovenskega naroda, ter da sta Ženski pevski zbor „Slovenčice“ in Likovna sekcija nosilca kulturnih aktivnosti, po katerih je skupnost znana v Tuzli, Bosni in Hercegovini, Sloveniji in v regiji. Dodala je, da številni kulturni dogodki, ki jih je organizirala Slovenska skupnost Tuzla v vseh teh letih, niso pomembni samo za Slovence, ampak tudi za druge prebivalce Tuzle in Tuzlanskega kantona, ker se Slovenska skupnost s svojim delovanjem trudi prispevati k oblikovanju kulturne ponudbe v mestu in pokazati prebivalcem mesta in kantona, da so Slovenci del lokalne skupnosti, da negujejo svoj jezik in kulturo in da imajo kaj pokazati.

Slovenska skupnost Tuzla je v znak hvaležnosti za podporo v vseh teh letih podarila slike, nastale na likovnih kolonijah Slovenci v Tuzli, in knjigo Amalija Veleposlaništvu Republike Slovenije v Sarajevu, Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestu Tuzla, Vladi Tuzlanskega kantona, Bosanskemu kulturnemu centru Tuzla in Hotelu Tuzla. Ministrstvu za izobraževanje in šport Tuzlanskega kantona pa bodo vročili 130 izvodov knjige Amalija, biografije Amalije Lebeničnik, namenjenih vsem osnovnim in srednjim šolam v kantonu.

Svečana akademija se je končala s skupnim nastopom Ženskega zbora Slovenčice in Ženskega zbora Sanje, ki sta navdihnjeno izvedla kompozicijo Slovenska dežela. Program sta vodili novinarka in sodelavka radia Veseljak Edita Žugelj iz Slovenije in voditeljica Asja Kavgić iz Tuzle. Svečani akademiji je sledilo druženje vseh udeležencev in gostov ob zvokih slovenske glasbe in prepevanju slovenskih pesmi.

Dragica Tešić, predsednica Slovenske skupnosti Tuzla
Foto: arhiv Skupnosti


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo