Šopek za domovino


Avtor: U.S. Datum: 2235 dni nazaj.


V Rijswijku pri Haagu je vsaka dva meseca slovenska maša. Prav v Haagu in njegovi širši okolici namreč živi največ rojakov, ki nas je življenjska, službena, študijska ali kakšna druga pot pripeljala v kraljevino Nizozemsko. Pri slovenski mašah in med druženjem po njih imamo priložnost spregovoriti in zapeti po domače.

Maše vodi izseljenski duhovnik dr. Zvone Štrubelj, ki se posebej za to pripelje iz belgijskega Bruslja. Skupaj s pripravljalno skupino uskladi namen maše in pesmi. Pridne gospodinje in gospodinjci pa za h kavici po maši pripravijo kako domačo dobroto. Tako poleg vere s tem utrjujejo tudi domačo besedo, kulturo in kulinariko.

Junijska maša je namenjena molitvi za Slovenijo, ki v tem času praznuje obletnico samostojnosti. V soboto, 2. junija, smo imeli po maši Šopek za domovino. Župnik Zvone je pripravil posrečeno besedilo, s katerim je povezal narodne pesmi, ki jih vsi znamo zapeti. Po njih smo obkrožili daljno domovino: od visokih gora, do modrega morja in vinorodnih krajev po vsej Sloveniji. Spomin na domovino smo zaokrožili s pesmimi, namenjenimi mamam in očetom, ki so ali sedaj vzgajajo slovenski rod. Ob svetovnem dnevu čebel smo dobili od Zvoneta naročilo, da naj se potrudimo za skrb za čebele en sledimo njegovemu zgledu - v Slovenskem pastoralnem centru bo postavil čebelji panj. Nekaj podobnega so mu obljubili tudi v Parizu, kjer so imeli podobno praznovanje že v nedeljo, 29. maja. V prihodnjih tednih pa se ga lahko nadejajo povsod, kjer Zvone mašuje: po krajih v Belgiji in v Luksemburgu.

Tako bogatega programa sicer nimamo vedno, naši nizozemski sorodniki in prijatelji pa so navajeni, da Slovenci hitro pritegnemo, ko kdo začne peti in igrati na kitaro. In kako poznamo narodne in ponarodele pesmi! Tokrat smo po telefonu še Zvonetovemu prijatelju v Slovenijo v živo zapeli za Abrahama. In si pri sklepu obljubili, da se gotovo vidimo na kateri drugih prireditev, s katerimi bomo v prihodnjih tednih na Nizozemskem praznovali slovenski državni praznik.

Metka Dijkstra-Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo