Srečanje slovenskih družin v severni Franciji


Avtor: U.S. Datum: 2434 dni nazaj.


Pod okriljem Pastoralnega centra v Bruslju, ki ga vodi požrtvovalni župnik Zvone Štrubelj, so se drugi septembrski konec tedna spet srečale slovenske družine iz Beneluksa in Pariza. Poleg porekla in izseljenstva nas čez leto povezujejo slovenske maše v Belgiji, na Nizozemskem, v Luksemburgu in v Parizu, dvakrat letno pa se srečamo vsi skupaj. Tokrat že petič za konec tedna v mlinu na severu Francije, pri slovenskem duhovniku Jožetu Kaminu.

Vrsta za slovensko juho.

Vrsta za slovensko juho.

Kljub slabi vremenski napovedi se nas je spet zbralo več kot lani: okoli devetdeset, od tega več kot polovica otrok. Medtem ko so organizatorji skrbeli za domače dobrote, za varstvo in za otroške aktivnosti, so se mladi starši lahko posvetili zakonskemu programu. Pri tem sta jih spremljala gosta iz Ljubljane Marko in Monika Zupanc. Doživeto sta predstavila svojo življenjsko pot in spoznanja, ki si jih nabirata ob štirih otrocih. Zbrane zakonce sta povabila k odprtosti za čudeže, po katerih se razodeva božje vodstvo družin. Za premagovanje še kako prepoznavnih zakonskih trkov ter drugih družinskih izzivov pa so dobili tudi nekaj čisto konkretnih nasvetov in metod.

Otroci so bili ves dan polno zaposleni s svojimi dejavnostmi. Vzgojiteljica Martina je z najmlajšimi izdelovala risbice in roputuljice, s katerimi so se kasneje oglasili pri molitvenem sklepu srečanja. Večji bratje in sestrice so nastopili s pesmimi, ki so se jih naučili med glasbeno delavnico pri Tini Čeh, in z instrumenti, ki so jih izdelali pod vodstvom mojstra Vlada Nunčiča.

Jutranja predstavitev.

Jutranja predstavitev.

Vsi otroci so nastopili pri sklepni molitvi in v nedeljo dopoldne pri maši v bližnjem Merlebachu. Tu so jih v z mozaiki bogato okrašeni Slovenski kapeli poleg gospoda Kamina gostoljubno sprejeli rojaki, člani Društva prijateljev slovenske katoliške misije Merlebach. Večinoma že starejši potomci slovenskih rudarjev so bili navdušeni nad mlado in živo družbo, ki je zelo popestrila njihovo nedeljsko srečanje. Pri skupnem kosilu so se take srečale različne generacije Slovencev, ki jih je pot iz najrazličnejših razlogov zanesla v tujino, s takimi srečanji pa si med seboj pomagajo ohranjati stik z daljno domovino.

Metka Dijkstra-Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo