Prešernova “Strunam” po nizozemsko


Avtor: U.S. Datum: 2230 dni nazaj.


Proslave kulturnega dne na Nizozemskem so tako raznolike, kot je raznolika tukajšnja skupnost Slovencev in prijateljev Nizozemske. Lani smo z veseljem zaploskali najmlajšim učencem dopolnilnega pouka slovenščine v Haagu, letos je mladino zaposlil kurent in je bil kulturni program namenjen bolj odraslemu občinstvu. (Glej tudi https://arhiv.slovenci.si/na-nizozemskem-kulturna-proslava-pustno-rajanje/)

Že nekajletna tradicija pa so nastopi odraslih učencev slovenščine: rojakov druge, tretje generacije ali družinskih članov tukajšnjih Slovencev. Z veliko truda in posluha berejo in recitirajo naše klasike, ki jih spoznavajo pri pouku pod vodstvom prof. Neje Štucin Morato. Nekateri se lotevajo tudi njihovih prevodov v nizozemščino.

Ank Selan, s Slovencem poročena Nizozemka, je v svoj materni jezik prevedla Prešernovo pesem Strunam.

Najbrž na tem mestu ni treba posebej poudarjati, kako zapleteno je prevajanje poezije, posebno jezikovnega umetnika kot je naš Prešeren. Pa vendarle se naši prevajalci največkrat lotevajo prav njegovih Poezij. Zelo posrečen prevod uradne kitice Zdravljice Žive naj vsi narodi, avtorice Margreet Iskra, pojemo ob takih priložnostih po slovensko in po nizozemsko. Drugi prevodi so bolj pripovedni in nizozemskim poslušalcem posredujejo srčiko Prešernovega sporočila. Letos se nam je z nizozemskimi Strunami predstavila Ank Selan.

Nizozemka Ank je z možem Marjanom že od začetka dejavna članica Združenja prijateljev Slovenije, ki pripravlja tovrstne slovenske prireditve. Po tolikih letih zakona s Slovencem seveda razume osnovne slovenske izraze, v zadnjih letih pa pri dodatnem pouku njena slovenščina lepo napreduje. Že lani nam je na kulturni proslavi po nizozemsko predstavila Prešernovo Vrbo. Tukaj pa njen prevod pesmi Strunam: Strunam - SLO en NL-prevod

Metka Dijkstra-Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo